IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Нямам никакво намерение да предоговарям заемите за Гърция

Представители на кредиторите започнаха поредната си проверка в Атина на фона на опитите на правителството да предоговори кредитите

08:58 | 04.07.12 г.
<p>
	Кристин Лагард, Снимка: Ройтерс</p>

Кристин Лагард, Снимка: Ройтерс

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви, че няма никакво намерение да предоговори заем, отпуснат на Гърция от фонда, ЕС и ЕЦБ, съобщават гръцките медии.

“Нямам никакво намерение да преговарям и наново да предоговарям”, каза Лагард CNBC. “Сигурна съм, че гръцкото правителство ще може да ни представи ясни статистически данни. Очаквам с нетърпение да видя какво е направило то през последните месеци, за да се адаптира към програмата, изготвена от трите международни кредитори”, допълни шефката на фонда.

Докато гръцкото коалиционно правителство подготвя доводите, върху които ще се опита да базира преговорите си с "тройката", техническите екипи на международните кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ от вчера започнаха проверката си в страната.

Те ще проучват работата на министерствата и ще оценяват икономическото и бюджетно състояние на Гърция във връзка с по-нататъшното кредитиране на страната, пише в.
"Нафтемборики".

Очаква се разговорите с "тройката" да се съсредочат върху изпълнението на бюджета, приватизациите, трудовите отношения и съкращенията в държавния сектор.

В. "Вима" отбелязва, че премиерът Андонис Самарас вчера е разпоредил да бъдат закрити специалните секретариати към министерствата и комисиите на заплати с цел намаляване на
държавните разходи.

Най-критични ще са преговорите с "тройката" през август, тъй като тогава хазната ще е почти празна, заявил финансовият министър Янис Стурнарас, цитиран от в. "Та неа".

Преговорите вчера с представителите на кредиторите са се водили и по големия проблем, свързан с дълговете на държавата към частния сектор, които се предполага, че ще започнат да се погасяват постепенно още през тази година с помощта на транш от втория заем за Гърция в размер на 130 млрд. евро.

Експертите на "тройката" са поискали да научат причините, поради които гръцката страна се е забавила и не се е вместила в планирания срок за погасяване на тези дългове на държавата към частните предприемачи.

В. "Експрес" пише, че преговорите с тройката ще продължат и днес, а утре се очаква в Атина да пристигнат и шефовете на трите институции.

В петък премиерът Андонис Самарас ще има среща с "тройката " и ще представи програмата на своя коалиционен кабинет.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още