IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подозират производители на тарелки в картел

Искания за повече информация са изпратени до 13 компании

20:14 | 01.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Подозират производители на тарелки в картел

Тринадесет компании, производители или дистрибутори на опаковки за хранителни продукти, са заподозрени в нарушение на пазарните правила от Европейската комисия, става ясно от разпространено прессъобщение.

Имената на компаниите не бяха обявени, каквато е традицията на този етап от проверките на чиновниците. Според подозренията обаче в продължение на осем години те са нарушавали антимонополните правила на ЕС – компаниите са съгласували цените, определяли са пазарни позиции и са обменяли търговска информация. В резултат – нарушени са правата на потребителите от Европейското икономическо пространство.

В момента започва задълбочена проверка на случая. Компаниите ще трябва да дадат обяснения и да се защитят и именно това е причината имената им да не бъдат разгласявани.

Изпратени са искания за повече информация до производители и търговци на тарелки от полистирен и полипропилен. Обикновено те се използват за опаковане на хранителни продукти, като риба, месо или зеленчуци. Ако вината на заподозрените бъде доказана, ги грози глоба в размер до 10% от оборота им в световен мащаб, допълват още от ЕК.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още