IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредният кръг преговори между Гърция и кредиторите не даде резултат

Представителите на "тройката" искат точен списък на набелязаните за съкращаване държавни служители и приватизиране на електропреносната мрежа

11:30 | 16.10.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Представителите на &quot;тройката&quot; продължават мисията си в Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Представителите на "тройката" продължават мисията си в Атина. Снимка: Ройтерс

Поредният кръг от преговорите между Гърция и „тройката“ международни кредитори (Европейският съюз, Международният валутен фонд и Европейската централна банка) приключи късно тази нощ, без да бъдат постигнати конкретни резултати, съобщава официалният уебсайт на гръцкия вестник Ethnos, цитиран от РИА Новости.

Кредиторите отказват да отпуснат поредния транш от 31,5 млрд. долара от втория спасителен пакет за страната, който е на обща стойност 130 млрд. долара, преди балканската държава да предприеме нова програма за съкращаване на разходите с около 12 млрд. евро за следващите 2 години и повишаване на данъци и такси, чрез които да бъдат набрани допълнителни 2 млрд. евро за същия период.

През уикенда представители на „тройката“ проведоха многочасови консултации с гръцкото правителство по въпроса за уволненията в държавния сектор. Гърция вече бе поела ангажимент за съкращаване на определен брой работни места в държавните компании и ведомства, но той не бе изпълнен.

Според съобщения на гръцки медии сега кредиторите искат точни данни за уволненията и едва ли не поименен списък на набелязаните за съкращаване служители. Макар че те не изискват изпълнение на обещанието за уволняване на 15 000 държавни служители до края на 2012 г., смятат, че съкращенията трябва да засегнат между 3 000 и 4 000 души, посочват от Ethnos, позовавайки се на свой източник в гръцкото правителство.

Преговорите са приключили без конкретно споразумение, но министърът на административната реформа Андонис Манитакис заяви, че обсъждането продължава, и изрази увереност, че двете страни ще се разберат.

Кредиторите са поискали също да бъде приватизирана електропреносната мрежа на гръцката държавна енергийна компания, която е и производител на електроенергия, да бъде затегнато събирането на плащанията за потреблението на електроенергия, както и да бъдат предоставени сравнителни данни за заплащането на служителите в гръцките енергийни компании и това на европейските им колеги, съобщава информационният уебсайт 247.

Вчера гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас призна, че вероятно Гърция няма да успее да се споразумее с кредиторите до срещата на високо равнище на Европейския съюз, която ще се проведе в четвъртък. По думите му страната вече очаква следващия транш от кредита в средата на ноември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Според мен тея пари които наливат сега трябва да минат под друг статут. Да не са кредити или заеми. Нещо от сорта на безвъзмездна помощ. Защото когато дойде време да се връщат и тези помощни кредити - ей тогава, ще ни се такова такованката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
До 1 Е Ц Б няма да изкупи и едно евро гръцки държавен дълг докато гръцкото правителство не се споразумее с троиката кредитори Това е положението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
На ред е Драги да извади кошницата с обещания. Давай евро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още