IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд: Кризата в еврозоната е към края си

Взехме верните решения на срещата на високо равнище в края на юни и трябва бързо да ги приложим, казва френският президент

16:28 | 17.10.12 г. 19
Автор - снимка
Редактор
Оланд: Кризата в еврозоната е към края си

Френският президент Франсоа Оланд смята, че кризата в еврозоната е към края си, а опасенията от разпадане са изчезнали, става ясно от негово интервю, публикувано във френския вестник Monde и цитирано от РИА Новости.

„Що се отнася до излизането от кризата в еврозоната, ние вече сме близо до това, съвсем близо, тъй като взехме верните решения на срещата на високо равнище на 28-29 юни и трябва бързо да ги приложим“, посочва Оланд.

„Преди всичко трябва окончателно да бъде поставено под контрол положението в Гърция, която положи толкова усилия. Необходимо е да бъде осигурено оставането ѝ в еврозоната. След това трябва да се откликне на молбите на държавите, които проведоха очакваните реформи и трябва да получат възможност да се финансират при разумни лихви. Накрая, трябва да започне да функционира банковият съюз“, добавя той.

Френският президент отбелязва, че всички тези въпроси трябва да бъдат решени до края на 2012 г., а след това ще може да се променят механизмите за вземане на решения и да се задълбочи сътрудничеството в съюза.

„Най-лошото – опасенията от разпадането на еврозоната – отмина“, убеден е той.

Оланд споделя и мнението си за това какви действия трябва да бъдат предприети за стимулиране на икономическия растеж в Европа.

„Първо е доверието. Колкото по-бързо излезем от кризата в еврозоната, т. е. колкото по-бързо решим гръцкия проблем и успеем да финансираме дълговете на добре управляваните държави, толкова по-бързо инвеститорите ще се върнат в еврозоната. Разполагаме със средства за това – Европейският механизъм за стабилност, правилата за действие на Европейската централна банка“, подчерта той, визирайки постоянния спасителен фонд за еврозоната.

Според него вторият елемент е внасянето на логика в европейското икономическо развитие. „Очертахме пакт за икономически растеж – нека да го приложим. Това са 120 млрд. евро – за някои са твърде малко, но от значение е бързото и правилно изразходване на тези средства“, обяснява френският президент.

Той повтаря идеята си икономическият растеж да бъде финансиран от бюджета на ЕС чрез структурните фондове и да бъде въведен общ данък върху финансовите транзакции, който бе подкрепен от 11 държави-членки на ЕС. Набраните от данъка средства „може да бъдат използвани от една страна за инвестиционни проекти, а от друга – за финансиране на образованието на младите хора“, смята Оланд.

Освен това той настоява „бюджетният съюз да бъде скрепен чрез частично взаимно разпределение на дълговете чрез еврооблигации“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 17 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Често го пиша, когато пиша коментари. НЕ ГЛАСУВАЙ. 1 месец анархия покрай изборите може да се окаже лечебна, ако българина откаже да гласува. В крайна сметка гласуването е истинския референдум. И понеже няма разумни алтернативи ти предлагам да НЕ гласуваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 17 rate down comment 0
toto 2
преди 11 години
Бахси , тука всички са големи многознайковци,като толкова много знаете защо не вземете да пооправите майка България,всеки прочел някъде нещо и тръгнал акъл да дава ....Не знам ама си мисля че светът върви към Китайският модел на социализъм, за добро или лошо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 19 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
До година -две Франция ще е в ролята на Испания с тия социални харчлъци ,да не говорим за експозиции в гръцки ,испански и италиански дълг.Ликвидността на френски и немски банки е около 4 процента .Отпишат ли повече се сгромолясва целия банков сектор .За това помощите отиват за покриване на лихви и дълг към 80 процента ,а в икономиката не остава нищо освен заплати и пенсии т.е. потребление .Както пищят за отсрочка две години ,кой ще ги храни през туй време ,и като смятам поне по 100 млрд на година ,мисля че тая зима ще е историческа :)))) Особено след изборите в Америка :)))) Така кат гледам ,едно пет- шест нови държавици ще има ,дано не и по нас .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
И мойта гледна точка за солидарността. Пълната солидарност е нещо вредно. След толкова години солидарност развитите държави вдигнаха ръце от тунеядци в бюджетите си. Всякакви приходящи азиатци,африканци и източно европейци им висят на бюджета, като социално слаби (на хляба мекото) или пенсионери (работили 8 години и получават пенсия като местен), след това солидарността те кара да теглиш кредити за да посрещнеш социалните разходи, за да може за твойте *** (образно) да плащат и другите държави в ЕЗ. Погледни мненията на англичаните по форумите за емигрантите там, както и в други държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 17 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
пак да кажа, мое гледна точка и умствено упражнение:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
така неусетно парите от 100 са станали 200. Ти като честен вложител си имаш пари и си харчиш, както и банковия служител който е взел бонус за дадения кредит. Вие двамата пазарувате хляб, но банковия служител е почнал да си пазарува и салам. И понеже дава много такива кредити той си купува всеки ден салам. Според икономикса когато търсенето разте се качва и цената (грубо казано) и ето ти как расте цената на салама....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Сега ще ти кажа моята гледна точка. Всичко е така както казваш точно преди някой да реши да узакони бирничеството и даването на кредити. Като заедно с това направи въпросните банкери неприкосновени и важни хора като воените, политиците, докторите. Та ако ти имаш 10 евро от тези 100 световни евро и си ги сложил в банка за 1 евро на година лихва банкера решава да даде 10 евро заем на друг чиляк срещу 1 евро МЕСЕЧНА лихва. Така се завърта един цикъл в който чиляка се спуква да работи за да изкара несъществуващи пари. След 10 месец той спира да плаща а след 3 месеца банката обявява кредита за лош, перите за загубени и иска печатницата да напечата нови 100 евро. Забележи срока 10 месеца ( по 1 евро лихва - т.е. той е използвал заема да си плати лихвите и пак има 10 евро главница)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Кризата няма да свърши никога, просто ще забравим за нея до следващият и цикъл(10г). В самата финансова система е заложено цикличното Й повторение.Аз като *** човек, не мога да разбера следното:В момента има 100 отпечатани пари (използвам пари като валута, долар, лев, евро и т.н.) та в момента има 100 евро. 50 евро има в Германия, 25 Франция и т.н.Ако ЕЦБ отпусне нови 100 евро при лихва 1% годишно за на банките, то след 1г в ЕЦБ ще се приберат 1 евро, а в банките ще останата около 4 евро (след като си покрият разходите).Е в рамките на една година от наличното количество пари ще бъдат премахнати 5% или 5 евро. Въпроса ми е от какво се получава инфлацията? След като паричната маса е намаляла в хората, които произвеждат блага и ресурси и храна ,то нямат достатъчно налични пари с които да си обменят примерно услуги за храна на същите цени на които са го правили преди намесата на ЕЦБ? Цените не трябва да се редуцират надолу, поради липса на количеството необходимо за обмен - пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Дълговете на цялата еврозона спрямо БВП е малко над 90%. Това е с 30-40% по ниско от нивото на задлъжнялост в САЩ и с близо 60% по ниско от задлъжнялоста на Япония! Ако имаш пълна солидарност за плащането европейските дългове никой изобщо нямаше да говори за европейска дългова криза или за сериозни проблеми в Европа. Естествено при тава ситуаци държави като Германия щъха да плащат значително по високи лихви по дълга си спрямо от сегашните де факто безлихвени и дори с отрицателна лихва нива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 1
Tony
преди 11 години
Кризата си е чисто икономическа, но намесата на правителствата я прави и политическа! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още