IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монти: ЕС е заплашен от дезинтеграция в условията на световна криза

Кризата на националните дългове води до фрагментиране на общия европейски финансов пазар, посочва италианският премиер

16:08 | 16.10.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Монти: ЕС е заплашен от дезинтеграция в условията на световна криза

В условията на световна финансово-икономическа криза общият европейски пазар може да се окаже застрашен от дезинтеграция, предупреди италианският премиер Марио Монти на конференция по темата в Брюксел, цитиран от италиански медии, предаде РИА Новости.

„Правителствата са длъжни да гарантират, че политическият проект за общия европейски пазар ще оцелее. Но трябва да признаем и горчивата истина: налице са рискове, че е възможно връщане назад и дори дезинтеграция“, е казал Монти.

Той е отбелязал, че настоящата криза на националните дългове в редица страни-членки на еврозоната поставя под въпрос основите на съществуването на Европейския съюз, тъй като води до фрагментиране на общия европейски финансов пазар.

По-конкретно италианският премиер е наблегнал на факта, че в държавите от еврозоната съществува значителна разлика в лихвените проценти и поради тази причина компании с еднаква кредитоспособност плащат различна цена за получаване на заеми от банките. Същевременно банките на практика са прекратили отпускането на кредити за компании в някои страни от еврозоната.

Монти е посочил също, че в последно време в ЕС са се появили определени тенденции, свързани с протекционизъм по отношение на движението на работната сила и вноса на редица стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Когато южните страни бъдат изкупени интеграцията ще е тотална.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
"значителна разлика в лихвените проценти и поради тази причина компании с еднаква кредитоспособност плащат различна цена за получаване на заеми от банките."Ето тука е заровено кучето , т. е. една валута за различни по структура и манталитет държави. Това ще ликвидира бизнесите в южните държави и те ще бъдат изкупени от северните. Печалбите ще потекат на север. Не само източните народи , но и южните ще станат икономически роби. Егати режисираното прецакване на цели държави. Ама иначе си говорят за интеграция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
"трябва да признаем и горчивата истина: налице са рискове, че е възможно връщане назад и дори дезинтеграция"-----------------Сакън! Еретик! Президента Барозу ще те пляска за тези приказки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още