IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Италия намали данъка върху най-ниските доходи

Кабинетът на Монти реши също така ДДС да се увеличи с 1%, а не с планираните 2%

13:02 | 10.10.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Правителството на Италия намали данъка върху най-ниските доходи

Правителството на Италия неочаквано понижи данъчните ставки върху най-ниските доходи, въпреки обещанията да се придържа към бюджетните цели, договарени с Европейския съюз, съобщи CNBC.

Данъкът върху доходите под 15 хил. евро годишно ще падне с 1-2 процента до 21-22%, а върху доходите от 15 001 до 28 хил. евро – до 25-26%. Ставката за годишните доходи над 28 хил. евро остава без промяна, реши италианското правителство.

След осемчасово заседание, което приключи в малките часове, кабинетът на Марио Монти реши също така да увеличи ДДС с 1%, а не с планираните 2%.

Медии и анализатори заподозряха, че решението всъщност е предизборно, тъй като след шест месеца предстои да бъде избрано ново правителство.

Премиерът Монти обаче обясни след заседанието на министрите, че „бюджетната дисциплина се отплаща и можем да си позволим умерено разхлабване на коланите“.

Той освен това нееднократно е заявявал, че не смята да се кандидатира за премиерския пост и че ще продължи да служи на страната си, ако бъде поканен след изборите.

За да се справи с прекомерния дефицит и дълга, Монти предприе изключително тежки мерки за ограничаване на публичните разходи. Той също така вдигна и данъците, за да осигури повече постъпления в хазната.

Правителството на Монти планира също така нов кръг от свиване на разходите за здравеопазване и други публични харчове, както и въвеждането на данък върху финансовите транзакции. Очаква се новите мерки да пестят по около 3,5 млрд. евро годишно, когато бъдат приложени напълно.

От предишните мерки се очаква тази година Италия да спести 4,4 млрд. евро, а догодина – 10,3 млрд. евро, съобщи още Марио Монти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
Vesko94
преди 11 години
Виждате ли? Навсякъде се прави нещо, било то увеличаване на данъците на най-богатите, намаляване за най-бедните, по-високо ДДС, НАМАЛЯВАНЕ на заплатите на политиците. В България "икономическите реформи" са един мит. Нито правителство, нито синдикати, абе хаос откъдето и да го погледнеш. В тази връзка, случай като този от вчера, на обесилия се човек, заради невъзможността да си плаща заемите, ми се струва, че ще стават все по-чести. Дано не съм лош пророк, но гледайки перспективите пред милата ни родина......изглежда е все по-вероятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Miglena Ivanova
преди 11 години
От един Монти има нужда и България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Монти е премиерът, който се справя най-добре с кризата. Пое поста от това прасе Берлускони, Италия беше по-зле от Испания, но успя да навакса много. Истински професионалист, ако зависеше от мен, бих искал да остане за цял мандат в Италия, а Берлускони да потъне в миша дупка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още