IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ призова Италия и Испания да потърсят европейска помощ

Мадрид се готви да поиска предпазна кредитна линия от спасителния фонд, но Рим за момента отхвърля необходимостта от подкрепа

18:14 | 17.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният икономист на МВФ Оливие Бланшар. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният икономист на МВФ Оливие Бланшар. Снимка: Ройтерс

В навечерието на срещата на лидерите на Европейския съюз (ЕС) Международният валутен фонд (МВФ) призова Испания и Италия да потърсят подкрепа от европейските си партньори, съобщава Ройтерс.

Рим побърза да отхвърли идеята, което означава, че вероятно Мадрид ще поиска помощ самостоятелно.

На двудневната среща на 18 и 19 октомври в Брюксел ще бъде обсъдена системата за единен банков надзор, както и предложения за по-тясна интеграция в еврозоната, включително идеята на германския финансов министър Волфганг Шойбле за назначаване на супер комисар с право на вето върху националните бюджети.

На срещата обаче не се очаква да бъде финализирано споразумение, нито пък е сигурно, че Испания ще поиска помощ.

По-рано днес Moody's потвърди инвестиционния кредитен рейтинг на Испания, но с негативна перспектива. Рейтинговата агенция се аргументира, че много скоро Мадрид ще поиска от Европейската централна банка (ЕЦБ)  да се намеси на облигационните пазари в подкрепа на страната.  

Днес доходността по испанските и италианските облигации се понижи, докато еврото поскъпна до едномесечен връх спрямо щатския долар.

Еврозоната е близо до приемането на всички необходими мерки, гарантиращи, че Испания и Италия могат да продължат да се финансират от пазарите, докато провеждат болезнени икономически реформи, коментира главният икономист на МВФ Оливие Бланшар в интервю за италианският Corriere della Sera.

„В краткосрочен план ще бъде от ключово значение да договорим спасителна програма за двете страни“, изтъква той.

„Подобно споразумение ще гарантира не само продължаване на реформите, но и достъпа до пазарите. Всъщност почти сме се договорили, въпреки че има определени елементи за доизглаждане“, допълва Бланшар.

Според официални източници в Брюксел и Мадрид Испания се готви да поиска предпазна кредитна линия от постоянния спасителен фонд за еврозоната (ESM) през следващите седмици. Това от своя страна ще позволи на ЕЦБ да започне да изкупува испански облигации.

Миналата седмица италианският премиер Марио Монти заяви, че ще е достатъчно за успокояване на пазарите, ако Испания потърси подкрепа. Той нееднократно е заявявал, че Рим не се нуждае от подобна помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още