IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високочестотната търговия може да е полезна за пазарите

В определени ситуации обаче тази практика може да доведе до нестабилност, сочи изследване, поръчано от британското правителство

15:33 | 24.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Високочестотната търговия може да е полезна за пазарите

Няма доказателство, че високочестотната търговия е повишила волатилността на пазарите или е позволила манипулации, пише BBC, цитирайки изследване, поръчано от британското правителство.

Данните сочат, че алгоритмичната търговия - автоматизирана система за купуване и продаване на акции - може дори да е полезна. Според изследването подобен вид търговия, при който акциите се държат по едва няколко секунди, може в известна степен да е подобрила функционирането на пазарите.

В доклада се посочва обаче, че в определени ситуации тази практика може да доведе до нестабилност. За да се понижат рисковете, документът препоръчва засилване на надзора и допълнителни изследвания.

Заключенията са „смесени“, коментира Сър Джин Бедингтън, правителствен съветник, който е ръководил проучването. „Регулаторните органи са прави да се притесняват за евентуален негативен ефект от високочестотната търговия (HFT) върху стабилността на финансовите пазари“, допълва той.

Анализатори обвиняват високочестотната търговия за така наречения „флаш краш“ в Ню Йорк на 6 май 2010 г., когато  Dow Jones изгуби и впоследствие въстанови 600 пункта в рамките на половин час.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още