IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП поиска информация за напускането на Джон Дали

От седмица Брюксел се тресе от лобисткия скандал и неяснотите около напускането на комисаря, отговарящ за здравеопазването и защитата на потребителите

17:45 | 26.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕП поиска информация за напускането на Джон Дали

Скандалът около оставката на Джон Дали, комисар по въпросите на здравеопазването и защитата на потребителите, се задълбочава, след като от Европейския парламент поискаха от Европейската комисия (ЕК) детайлна информация по случая.

Европейските депутати поискаха и достъп до доклада на Агенцията за борба с измамите (ОЛАФ) по случая, съобщават от пресслужбата на ЕП.

От седмица Брюксел се тресе от лобистки скандал – заради опасения за злоупотреба с власт Джон Дали подаде оставка на 16 октомври. Според официално разпространената от комисията информация има съмнения, че Дали е знаел за контакт на малтийски лобист с шведската компания Swedish Match, от която са поискани 60 млн. евро за промяна на законодателството в областта на търговията с емфие.

В ЕС има забрана за търговия с този вид тютюн, но Швеция се възползва от правото си на дерогация и в страната може свободно да се търгува с продукта. От месеци в публичното пространство се лансират петиции от европейски граждани, които искат отмяната на тази забрана.

Swedish Match са се обърнали към Европейската комисия и са обяснили за натиска, който им е оказван, както и че лобистът е цитирал близките си отношения с Джон Дали и това е гарантирало, че промяната ще стане факт.
Това оплакване беше проверено от ОЛАФ и заключенията, споделени от шефа на агенцията Джовани Кеслер, са че плащане няма, но комисарят е знаел за водените преговори и не е направил нищо.

Има ли натиск за оставка?

Една от големите въпросителни в този случай обаче е сам ли е подал оставка Дали или тя е била поискана от председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу. Говорителите на комисията многократно заявяваха, че не е имало натиск и Дали е напуснал сам, за да не дискредитира дейността на ЕК като цяло, но и в частност Директивата за тютюна.

Писмено заявление обаче няма, призна говорителят на ЕК Пиа Хансен, но и такова не било необходимо според правилата на комисията. Оставката е подадена в устен разговор между Барозу и Дали.

Още в първите часове след като оставката стана публично достояние, Джон Дали заяви, че не е подавал оставка сам, а тя му е била поискана. И не признава вина по случая.

Междувременно обаче процедурата по неговото отстраняване е в ход. В официалното съобщение на ЕК засега неговото портфолио е в ръцете на комисаря по административните въпроси Марош Шефчович. По време на днешното (26 октомври) заседание на лидерите на политическите групи в ЕП беше насрочена и датата за изслушването на Тонио Борг, който беше предложен от страна на Малта за заместник на Дали.

Поглед назад в историята показва, че оставката на комисар не е нещо ново. Често те напускат, за да заемат длъжност в националната администрация. Подобен пример е Далия Грибаускайте, която беше избрана за президент на Литва. Преди това тя беше комисар по финансово програмиране и бюджет в предишната Европейска комисия. Със скандал за нарушаване на правилата обаче все още никой официално не е напускал ЕК.

От друга страна има формални неспазвания на правилата като например действията на Чарли Макрийви, който беше комисар по въпросите на вътрешния пазар. Той стана консултант на Raynair преди да изтече срокът, в който няма право да заема определени постове. След дискусии неговият случай обаче беше разгледан от специална комисия и беше обявено, че при неговото назначение няма конфликт на интереси.

Комисарите са задължени да не започват работа в областите, в които са били заети по време на дейността си в ЕК за срок от една година. Това е записано в Етичния кодекс на ЕК. По този начин се предотвратяват случаи с конфликт на интереси, а като компенсация те получават солидни бонуси след края на мандата си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още