IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2014 г. Великобритания ще се превърне в икономика от третия свят

Причината са зле функциониращите публични услуги, хроничното обедняване на населението и безсилието на правителството, пишат автори

17:44 | 29.10.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лондон. Снимка: Ройтерс

Великобритания може и да е на път да се измъкне от рецесията, отчитайки най-силния ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 5 години, но според авторите на публикувана наскоро книга, през 2014 г. британската икономика ще е като на страна от третия свят, пише CNBC.

Използвайки аналогии с известни английски футболни отбори, в изследването „Пътят надолу: Защо Британия ще има икономика на страна от третия свят до 2014 г. (Going South: Why Britain Will Have a Third World Economy by 2014)” авторите Лари Елиът и Дан Аткинсън обрисуват упадъка на страната.

„Великобритания е като Aston Villa – английският футболен отбор от Бирмингам. Навремето клубът беше велик, но сега не е“, пишат те.

Според тях „през последните 100 години Обединеното кралство е било управлявано сякаш икономиката на страната е Manchester United или Arsenal. Тя обаче не е“, продължават те.

„Не само, че през 2014 г. ще се навършат 100 години от началото на Първата световна война, но и ще отбележим столетие, откакто за последен път сме били безспорен икономически лидер и супер сила“, коментират авторите. „Британската икономика е недоразвита и продължава да изостава в развитието си“, пишат авторите.

Елиът и Аткинсън, които са журналисти, изтъкват, че през последните 100 години всички решения, свързани с британската икономика, са били половинчати. Единствената надежда Великобритания да се измъкне от рецесията е да „приеме истината“, коментират те.

Авторите не твърдят, че статутът на Кралството на страна от третия свят ще е следствие не на спад на брутния и вътрешен продукт (БВП) на глава от населението до нивата на страните от Субтропическа Африка, а поради „зле функциониращите публични услуги, хроничното обедняване на населението и безсилието на правителството“.

В книгата се изтъква, че за последен път Великобритания е имала излишък по текущата сметка през 1983 г. Оттогава, посочват авторите, правителствата в Лондон теглят кредити от страни като Китай и разпродават британски активи на чужденци.

За момента чуждестранните инвеститори притежават британски активи за близо 200 млрд. лири – повече от авоарите на британските инвеститори зад граница, коментират авторите.

От началото на финансовата криза британската икономика се е свила с 13%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
От третия свят !? Сигурно до 2030 може да е хлифат или раджастанат :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Ако това да пишеш глупости автоматично те прави популярен - сядай и пиши. Имаш много заложби в тази област и може да станеш много известен. За съжаление писането на глупости понякога просто те прави смешен, така, че ако искаш не рискувай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Великобритания определено не е това, което е била, но да бъде сравнявана със страна от 3тия свят е абсолютно абсурдно и популистко. Някой иска да се продава и го прави по най-грозния начин - като пише глупоси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
А защо мислиш, че тъпите журналисти пишат точно такъв тип тъпотии, а не вземат да пишат тъпотии от другия тип. Например защо някой от тях не се сбърка да напише, че пред 2014 Великобритания я очаква 15% ръст в икономиката и най-ниската безработица и най-високи заплати в света? Това е така, защото перспективите пред Великобритания, Евросъюза и USA са толкова лоши, че не се знае дали и най-песимистичната прогноза ще е достатъчно песимистична, за да бъде вярна. Така, че те може да са ***, но явно не са чак толкова ***, че да пишат за "светло бъдеще". Светлото бъдеще за сега се отменя и не е много ясно кой кого ще настигне по пързалката надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
markov
преди 11 години
Я погледни по-далеч от собствената си камбанария.Британците не щат да се сравняват с нас, а със лидерите на света. И сравнението с тях не е в полза на Британците, имаики предвит че Британия в продължения на няколко столетия е била световна супер сила и най - голямата импария съществувала изобщо на земята ! Икономиката им от 100 години постоянно губи конкурентноспособност , икономиката им изобщо не е това което е била преди и продължава да намалява като процент от глобалната , военната им мощ също е далеч от това което е била, а с постоянното си пънене и искане на изключения в ЕС скоро и от там ще им покажат вратата ми се чини !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
LuckyYou
преди 11 години
Остава само да добавят, че през 2014 България ще изправи Великобритания по номинална стойност на БВП и ще са напълно прави хахахахахха. Кажи им журналисти и не ги обиждай повече :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още