IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Трябва да се настроим за още пет години лишения

Германският канцлер посочи, че дълговата криза в Европа е преди всичко криза на доверието и призова за още по-строги мерки за разрешаването й

18:07 | 03.11.12 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Меркел: Трябва да се настроим за още пет години лишения

Нужни са още по-строги мерки срещу финансовата криза в Европа, за да може държавите в нея да излязат от кризата след най-рано пет години, призова германският канцлер Ангела Меркел.

Кризата в Европа ще трае поне още 5 години и затова е нужно мерките срещу нея да продължат да се спазват, каза Меркел пред свои съпартийци на редовния конгрес на Християндемократите в провинция Мекленбург-Предна Померания.

Трябва да сме още малко по-строги, за да убедим света, че си струва да инвестира в Европа, заяви канцлерът. Дълговата криза е преди всичко криза на доверието, посочи тя.

"Ние обаче сме стъпили на верния път и само трябва да го извървим докрай. Трябва да се настроим за още пет години лишения. Който смята, че до година-две трудностите ще приключат, за съжаление се лъже", допълни канцлерът.

Междувременно германският вицеканцлер и министър на икономиката Филип Рьослер предупреди, че евентуално преструктуриране на гръцкия дълг ще отвори "дупка" в германския бюджет и не е изключено да изложи на риск кредитния рейтинг на страната. 

В интервю за икономическото списание Wirtschafts Woche Рьослер приканва отново гръцкото правителство да реализира реформите.

По думите му германското право не разрешава преструктурирането на гръцкия дълг да се осъществява с участието на държавни кредитори.

Недопустимо е Германия да загуби бюджетните си цели, напротив - тя трябва да остане място на стабилност в еврозоната, изтъква немският икономически министър. 

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 11 години
И аз, и не помня да е имало референдум по въпроса. На този въпрос хората поне могат да отговорят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 3
Императорът
преди 11 години
А дали работливият германец ще е съгласен още пет години да храни мързеливият гърчин, испанец и другите ***? Дали въобще ще оцелее ЕС още пет години? А и ние - ненормални ли сме, да стоим още в тая пропаднала организация, в която някакви умопобъркани чиновници подлагат на идиотският си терор гражданите и бизнесът? Организация, която се грижи за щастието на кокошляците и на ***, но не и за нормалният живот на хората - в такава организация аз не желая да членува моето мило Отечество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 4
albobo76
преди 11 години
Средства се печатат и ще се печатат, докато еврото изгори в хиперинфлация и бъде заменено с нова валута. Ако печатането спре, само за дни Европериферията ще фалира, а до седмици целият този провален проект наречен Еврозона ще се срине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 0
novak li sam
преди 11 години
Жената ни казва да се настроим за още 5 години лишения. Ако някой не иска, да не се настройва. Но лишения така или иначе ще има. За съжаление за БГ срокът на лишенията ще е два пъти по-дълъг - поне 10г. Но ние сме свикнали на лишения и си го търсим. Показваме го всеки път на парламентарните избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 4
lozkhris
преди 11 години
..което пак опира до простичкия въпрос - Защо все още сме в борд, вързани за една изкуствена, надута и нерентабилна / освен за германските корпорации и *** зад Океана/ валута?! Колко струва на българската хазна на месец поддържането на тоя олигофренски борд?! Днеска има статия в NYT за това колко е спечелила Румъния само от плаващия курс на валутата си...Защо никой не попита нашето правителство как ни помага в момента валутния борд?Защото отговорите са ясни - потиска експорта,бетонира вноса на китайски *** с германски и френски имена,както и на силно дотирани селскостопански продукти, отново с германски,холандски и френски произход.В същото време заплати и пенсии в Бг са на исторически дъна, иначе продънихме на Света ушите, че макроикономиката ни е за пример...Тя и германската е била такава 1933 година, с бюджетен излишък...и с 80% беаработица.Коя партия идва на власт след това и с кого начело- историята добре помни...Хубаво е да го направи и бабулята
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 4
unicornblade
преди 11 години
Прави сте. Това е една голяма манипулация от заинтересовани страни с огромна медийна пропаганда.Ако на някое правителство му са нужни пари, казва таза пропаганда, то не трябва да ги взима от себе си (собствената си централна банка), защото това може да е опасно, а трябва да ги взима на заем от друго правителство.Сиреч се втълпява, че е по-безопасно да вземеш заем, който не можеш да контролираш и да станеш зависим от кредитора си. Аз пък твърдя, че ако правителството е достатъчно кадърно за да използва и връща взет валутен заем, ще е достатъчно способно и да управлява икономиката си, вземайки заем от собствената си централна банка.Само че, ако всички направят така, не знам кой ще им взема хартийките на големите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 8
deant
преди 11 години
ами аз съм навит. да се махаме от ЕС и глупавите тонове от регулации да отпаднат за да може малко да дръпне земеделието и бизнеса... това сега е ужас - унищожиха ни земеделието и жовотновъдството. И вън чуждите вериги супермаркети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 3
tpoint
преди 11 години
Меркел да си се настройва за още 5 години лишения, аз не мисля да го правя, няма да живейя 200 години..Меркел иска да приспи източноевропейските икономики за още 5 години, и от нас зависи да не и се връзваме на измислиците за дългови кризи, ако само леко се обърнем на изток, запада ще ревне като ужилен и ще почне да фабрикува още по-мрачни картини за бъдещето..и още по-жестоки мерки за членките на ЕС, който за мое съжаление се оказа /казано наивно/ абсолютна измама..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
tpoint
преди 11 години
Меркел да си се настройва за още 5 години лишения,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 6
vankata89
преди 11 години
Сега ще ти кажа защо мисля че печатницата никога няма да има проблем. САЩ си имат природните ресурси които им трябват за да движат икономиката като имаш природни ресурси и акъл, а те вземат мозъците от целия свят няма как да са ;зле без значение природните ресурси в какви виртуални единици ги мериш :). В България няма нефт няма газ няма редки метали ползвани в електрониката имаме само добра земеделска земя ако намерим и някакъв енергиен източник с който да я обработваме и да станем независими би било чудесно не остана много население тука което трябва да се изхранва :). А иначе инфлацията яде спестяванията но това за американеца не е проблем тай като той живее на кредит :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още