IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAS е близо до сделка с профсъюзите, за да избегне фалит

Скандинавската авиокомпания, която страда от силната конкуренция на нискобюджетни превозвачи, иска да съкрати 6 хил. работни места

12:49 | 19.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	SAS може би ще успее да се измъкне от фалита.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

SAS може би ще успее да се измъкне от фалита. Снимка: Ройтерс

Изпитващата затруднения скандинавска авиокомпания SAS обяви, че е близо до постигането на сделка с профсъюзите, която ще предотврати фалита й, съобщава BBC.

Собствениците и кредиторите на авиокомпанията имат план за ограничаване на разходите чрез съкращаване на работни места. Той обаче трябва да бъде одобрен от 8-те профсъюза, представляващи пилоти и стюардеси от Швеция, Дания и Норвегия.

SAS иска да съкрати 6 хил. работни места. В понеделник сутринта авиокомпанията обяви, че е постигнала споразумение с всички без един от профсъюзите. По информация на Ройтерс разговори все още се водят с представители на датските стюардеси.

Надеждата за скорошен изход от ситуацията доведе до скок на акциите на компанията с една четвърт тази сутрин. Въпреки това те все още са с 98% под рекордните си нива от 2007 г.

SAS изпитва затруднения поради силната конкуренция от страна на нискобюджетни авиокомпании въпреки неколкократните опити за съкращаване на разходите.

Авиокомпанията, в която ключови дялове притежават шведското, датското и норвежкото правителство, определи неделята като краен срок за постигане на споразумение с профсъюзите, включващо понижаване на заплатите и промяна на пенсионните договори и работните часове за персонала. Разговорите обаче продължиха и днес.

В скандинавските медии се появи информация, че липсата на сделка може да доведе до фалит на компанията.

SAS е инструктирала всички свои екипажи да поддържат самолетите си заредени с гориво, за да  могат да се приберат до скандинавски летища в случай, че компанията наистина фалира. Освен това на стюардесите и пилотите са раздадени средства, с които, при провал на преговорите, да могат да платят престоя си в хотел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още