IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ ще бъде ръководена от канадец

Марк Карни, който е управител на канадската централна банка, ще остане на новия си пост 8 години

20:41 | 26.11.12 г. 2
<p>
	Марк Карни ще поеме поста от Сър Мървин Кинг през юни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марк Карни ще поеме поста от Сър Мървин Кинг през юни. Снимка: Ройтерс

Марк Карни ще бъде новият управител на Английската централна банка (АЦБ), обяви британският финансов министър Джордж Озбърн, цитиран от BBC.

Карни, който е управител на канадската централна банка, ще остане на новия си пост 8 години и ще разполага с нови регулаторни правомощия върху британските банки.

Редица анализатори обаче са изненадани от неговия избор.

Постът е един от най-важните в управлението на британската икономика. Настоящият управител на банката Сър Мървин Кинг ще се оттегли следващия юни.

Управителят на АЦБ оглавява монетарната комисия на институцията, която отговаря за определянето на лихвените проценти на Острова.

След решението на кабинета в Лондон да закрие Администрацията за надзор на финансовия сектор (FSA) и да прехвърли някои от отговорностите на въпросната комисия към централната банка, управителят на АЦБ ще получи важни регулаторни правомощия.

Други кандидати за поста бяха губернаторът Пол Такър, председателят на FSA Лорд Търнър и Сър Джон Викърс, който изготви последния доклада на правителствто за необходимостта от разделяне на инвестиционното банкиране от банкирането на дребно, както и Лорд Бърнс, шеф на британското подразделение на Santander.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Марк Карни е също бивш служител на Голдман Сакс - 13 години. Или в превод - "бъди споко и печатай"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още