IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тонио Борч ще отговаря за здравето и защитата на потребителите в ЕС

Борч ще замести Джон Дали, който подаде оставка след грандиозен скандал в Брюксел

14:59 | 28.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тонио Борч влиза в Европейската комисия като заместник на Джон Дали, подал оставка в средата на октомври.<em> Снимка. Европейска комисия</em></p>

Тонио Борч влиза в Европейската комисия като заместник на Джон Дали, подал оставка в средата на октомври. Снимка. Европейска комисия

Съветът на министрите одобри кандидатурата на Тонио Борч за комисар по въпросите на здравеопазването и защитата на потребителите в ЕС, съобщи Европейската комисия. Той ще замести Джон Дали, напуснал по скандален начин комисията, и ще завърши мандата му, който изтича на 31 октомври 2014 година.

Тонио Борч заемаше поста министър на външните работи на Малта. Той беше предложен за заместник на сънародника си Джон Дали от малтийското правителство. Неговият избор беше одобрен и от Европейския парламент.

Джон Дали подаде оставка и напусна Европейската комисия на 16 октомври 2012 година след сигнал за лобистски натиск от страна на комисаря към една от тютюневите компании в общността – Swidish Match. Компанията се оплака пред ЕК, че с тях се е свързал малтийски лобист, който е поискал пари, за да прокара закон в техен интерес.

Лобистът е заявил, че е действал от името на комисаря Джон Дали.

Swidish Match е производител на тютюн за дъвчене и енфие, който е забранен за продажба в страните от ЕС. Единствено Швеция се възползва от правото си на дерогация и търговията с този вид тютюн в страната не е забранен.

Срещу тази забрана обаче има протести както от страна на бизнеса, така и от обикновени граждани. Лобистът е предложил съдействие именно за премахването на тази забрана.

В момента в ЕС, под надзора на комисаря, отговарящ за въпросите на здравеопазването, се готвят промени в Директивата за тютюна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още