IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция може да се откаже от част от гласовете си в EADS

Решението френският дял в европейската аерокосмическа група да бъде преструктуриран е компромис спрямо Германия

18:40 | 30.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Eurofighter на EADS. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Eurofighter на EADS. Снимка: Ройтерс

Франция може да се откаже от част от гласовете си в EADS, въпреки че вероятно ще запази целия си акционерен дял в размер на 15%, като част от сделка за участието на Германия в капитала на компанията, посочват запознати с преговорите източници, цитирани от Ройтерс.

Решението френският дял в европейската аерокосмическа група да бъде преструктуриран е компромис, имащ за цел да изравни участието на Франция и Германия, така че и двете страни да управляват по 12% в рамките на новосъздадена акционерна група с правителството на Испания.

Като се има предвид, че делът на Испания е 5,5%, 12% е максималният дял, който Франция и Германия могат да държат без общият дял на трите страни да надхвърли границата от 30%.

Ако Франция се откаже от 3% от правата си при гласуване, ще бъде избегната политически неприемливата ситуация, в която Париж ще бъде принуден да продава дялово участие на Германия.

„Като цяло това е едно добро решение“, коментира Ник Кънингам, анализатор на Agency Partners. След обявяването на сделката акциите на EADS се повишиха с близо 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още