IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС даде зелена светлина на единния европейски патент

Eвропейските патенти все още са 18 пъти по-скъпи отколкото в САЩ – 36 хил. евро спрямо 2 хил. евро

22:31 | 10.12.12 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските министри на промишлеността подкрепиха днес създаването на единен европейски патент - проект, замислен преди трийсет години и целящ да се увеличи конкурентоспособността на европейските компании, съобщава Франс прес.

Европейският комисар по вътрешния пазар Мишел Барние определи решението като "историческо, което ще стимулира иновациите и растежа".

Проектът за единен европейски патент, чиято цел е да улесни защитата на откритията в ЕС и да намали значително нейната цена, предстои да получи одобрението на Европейския парламент утре.

В момента патентът трябва да бъде получен и след това валидиран във всяка от 27-те страни членки, докато в Съединените щати и Китай е достатъчно да се направи една единствена постъпка.

Това се отразява на цената на европейските патенти, които са 18 пъти по-скъпи отколкото в САЩ – 36 хил. евро спрямо 2 хил. евро.

В Китай цената на патента е само 600 евро, припомни Мишел Барние.

В бъдеще цената за депозиране на патент в преходния период ще бъде само 6,5 хил. евро и ще намалее до под 5 хил. евро след преходния период, увери Барние. По думите му, това ще бъде съществено облекчение на разходите за предприятията, особено за малките и средни предприятия, които досега не бяха добре защитени или изобщо не бяха.

За приемането на единния европейски патент се наложи да се прибегне до засилено сътрудничество, тъй като Испания и Италия отказаха да участват в знак на протест, че патентите ще се превеждат само на три работни езика на ЕС: немски, английски и френски.

Кипърското председателство на ЕС предложи през ноември нов текст, който може да удовлетвори Испания и Италия: молбите за патент да се подават на който и да е от европейските езици, след което да бъдат преведени на един от трите работни езика.

След регистрацията патентите ще бъдат превеждани на 23-те езика на ЕС.

Според Европейската комисия първият европейски патент може да бъде депозиран през 2014 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още