IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Дълговата криза в еврозоната не е свършила

Очаква ни труден период, който не можем да преодолеем с един замах или една мярка, подчерта германският канцлер

10:25 | 15.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Меркел: Дълговата криза в еврозоната не е свършила

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди европейските си колеги, че оптимизмът, че дълговата криза в еврозоната е била овладяна, е преждевременен и предупреди лидерите на държавите-членки на валутния съюз да продължат с реформите на икономическата и фискалната политика, съобщи американското издание Wall Street Journal.

В края на двудневната среща на лидерите на Европейския съюз в Брюксел Меркел повтори, че няма магическа пръчка, която да реши дълговата криза с едно махване.

Позовавайки се на по-слабите икономически данни, които предполагат, че еврозоната отново изпада в рецесия и безработицата нараства, тя подчерта, че посоката на реформите трябва да бъде продължена.

„Политическото бреме от този процес на трансформация ще продължи да се усеща и догодина, а може би и по-нататък“, каза германският канцлер. „Свършена бе доста работа, но все още ни очаква труден период, който не можем да преодолеем с един замах или с една мярка. Така че не можем да намалим усилията на реформаторските си старания“, добави тя.

Макар че някои от лидерите на държавите-членки на ЕС, като например френският президент Франсоа Оланд, вече обявиха победа над дълговата криза в еврозоната, Меркел отбеляза, че остава предпазлива.

Реформите на пазара на труда с цел повишаване на заетостта ще отнемат години, смята тя. И макар че правителствата на страните от еврозоната са осъществили значителен напредък в свиването на бюджетния дефицит, ще бъдат необходими допълнителни бюджетни съкращения и догодина, за да бъде съхранен валутният съюз, добави германският канцлер.

Едно е ясно – доверието в еврозоната се завръща, тъй като се полагат усилия за преоформяне на институциите в еврозоната и за споделяне на отговорностите, например споразумението от тази седмица за създаване на европейски надзорен орган за банките, което трябва да засили контрола върху най-големите кредитни институции в региона, изтъкна тя.

„През последните няколко месеца стана ясно за всеки, че е налице обща непоколебимост не само за запазване на еврото, но и за заздравяване на основите“, категорична бе Меркел. „Международната общност призна това, сега го знаят и инвеститорите“, подчерта тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още