IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ призова да се продължат реформите в еврозоната

Централната банка на еврозоната предупреди, че основните рискове за финансовата стабилност остават и няма място за самодоволство

21:39 | 14.12.12 г. 3
ЕЦБ призова да се продължат реформите в еврозоната

Европейската централна банка (ЕЦБ) призова правителствата на държавите от еврозоната да продължат с реформите, за да не се усложни ситуацията на Стария континент, предаде Ройтерс.

След като банката заяви, че е готова да поеме надзора над европейските финансови институции, днес предупреди, че някои рискове остават, въпреки общото успокоение на дълговите пазари.

"Ситуацията все още е много крехка", коментира пред репортери заместник-председателят на ЕЦБ Витор Констанцио при представянето на ежегодния преглед на финансовата стабилност.

“Основните рискове за финансовата стабилност – задълбочаване на кризата заради изоставане на реформите, влошаване на здравето на банките и евентуален недостиг на финансиране, остават и няма място за самодоволство”, посочва се пък в доклада на централната банка на еврозоната.

Въпреки че банките през следващата година няма да имат толкова големи потребности от финансиране, колкото имаха през настоящата година, все още натискът върху системата е изключително голям.

Това налага и задържане на налагането на по-високите капиталови изисквания. Констанцио потвърди, че споразумението Базел ІІІ няма да бъде въведено през 2013 г., за да се даде на банките повече време за подготовка.

След месеци на преговори финансовите министри на ЕС се споразумяха в четвъртък ЕЦБ да контролира пряко най-малко 150 от най-големите банки в еврозоната и да се намесват в по-малките банки при първите признаци за проблеми.

“В тези 150 банки са концентрирани 65% от общите банкови активи в еврозоната, което бих казал, че е повече от достатъчно”, допълни Констанцио.

Следващата стъпка е да се създаде фонд за подпомагане на проблемните банки, който по думите на Констанцио трябва да бъде по подобие на американската Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още