IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не са ли мрачните прогнози на ЕЦБ твърде драматични?

ЕЦБ и Бундесбанк преиграват с мрачните си прогнози, коментира анализатор

19:27 | 07.12.12 г. 2
<p>
	Председателят на Европейската централна банка Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейската централна банка Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Въпреки потока от мрачни икономически новини за еврозоната, последните песимистични прогнози на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Бундесбанк са твърде негативни, коментира Жилс Кийтинг, директор на отдела за изследвания на Credit Suisse, цитиран от CNBC.

В четвъртък ЕЦБ чувствително ревизира прогнозата си за растежа в еврозоната през 2013 г. Сега централната банка очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на страните от валутния съюз да се понижи с 0,9% през настоящата година преди да нарасне с 0,3% през 2013 г.

Германската Бундесбанк на свой ред в петък сутринта понижи прогнозата си за растежа в най-голямата европейска икономика. Сега институцията очаква германската икономика да нарасне с 0,7% през тази година и с 0,4% през следващата. Първоначалната прогноза беше за ръст от 1% през 2012 г.

„Бундесбанк леко преиграва с негативната си прогноза, както и ЕЦБ. Очакванията за БВП са твърде драматични. Данните за германското производство наистина разкриват лек и краткотраен спад, но впоследствие имаме възстановяване. Всички са обсебени от лошите новини, които се появяват в медиите, и това се отразява на прогнозите им“, коментира Кийтинг.

Карстен Брзески, главен икономист на ING Belgium коментира, че ЕЦБ е „изненадващо песимистична в прогнозата си“.

„Въпреки тази песимистична икономическа прогноза обаче ЕЦБ задържа лихвените си проценти без промяна“, изтъква той.

„Коментарите на Марио Драги, че съществува 'преобладаващ консенсус' лихвените проценти да бъдат оставени без промяна, означават, че някои членове на ЕЦБ са гласували за понижаване на лихвите“, коментира Брзески.

Въпреки това според някои анализатори мрачните прогнози не са достатъчно детайлни, за да илюстрират пълния мащаб на проблемите, които ни очакват догодина.

Въпреки че ЕЦБ е „много по-песимистична“ за перспективата пред растежа, собствената й прогноза предполага дълбока и продължителна рецесия със спад през следващата година от 2,5%, коментира Дженифър Маккоен, главен икономист на Capital Economics за Европа.

„Като цяло пресконференцията не даде много надежда на тези, които искаха да чуят, че най-лошото от икномическата криза вече е зад гърба ни. Дори ЕЦБ вече е на мнение, че рецесията ще бъде дълга“, допълва тя. „За сега обаче банката изглежда не може или нежелае да направи нещо повече по въпроса“, смята Маккоен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още