IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли Марио Драги спря възхода на еврото?

Въпреки понесените загуби анализаторите очакват единната европейска валута бързо да възстанови позициите си

12:15 | 07.12.12 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Еврото, което се оказа забележително устойчиво през последните седмици, стана обект на масивни разпродажби и понесе най-сериозната дневна загуба от началото на ноември, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи прогнозата си за растежа през тази и следващата година, намеквайки за вероятно понижаване на основната лихва през 2013 г., съобщава CNBC.

Въпреки понесените загуби анализаторите очакват единната европейска валута бързо да възстанови позициите си.

Според тях еврото получава подкрепа както от опасенията за „фискалната пропаст“, застрашаваща щатската икономика, така и от несигурността около следващите ходове на Федералния резерв (Фед), след като програмата за изкупуване на дългосрочни облигации на централната банка, известна като операция Туист, приключи в края на месеца.

„Ние не смятаме, че президентът на ЕЦБ Марио Драги е погубил силното евро. Валутата имаше няколко много добри седмици и известна корекция не е неочаквана“, казва Кати Лиен, изпълнителен директор и валутен стратег на BK Asset Management.

В четвъртък Драги обрисува мрачна картина за икономиката на еврозоната и заяви, че представители на европейските правителства са обсъждали понижаване на реалните лихви по депозитите до негативни нива. С думите си Драги предизвика рязък спад на еврото.

Еврото, което поскъпна с 5% спрямо щатския долар от август, се търгува около няколкомесечни върхове спрямо повечето основни валути, включително долара, британската лира и японската йена.

„Еврото имаше много силен ръст, така че известно осребряване на печалбите беше оправдано“, казва Митул Котеча, валутен директор на Credit Agricole, който очаква еврото да приключи годината при курс от 1,3 долара.

Освен несигурността около това дали САЩ ще успеят да избегнат автоматичните данъчни повишения и бюджетни съкращения, които застрашават икономиката на страната в началото на януари – проблем, който се отразява негативно на долара – Котеча изтъква, че еврото ще бъде подкрепено и от интереса от страна на централните банки.

Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Людени
преди 11 години
".... представители на европейските правителства са обсъждали понижаване на реалните лихви по депозитите до негативни нива."Това опит за предизвикване на дефлация ли е .... или поредния експеримент, с цел да се прикрие истината колкото се може по-дълго (, че не знаем какво да се прави!) ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
stone kold
преди 11 години
нищо не е погубил просто вси4ко е нагласено.....вижте графиката и как на клю4ови нива все се полу4ава така 4е или с мнения и данни или го ка4ат или го свалят еврото.....на клю4ови места на графиката коментарийте оказват влияние и за бележете как вси4ко е едеално напаснато
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още