IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: Европа трябва да побърза с реформите

Усилията са необходими за пълното възстановяване на доверието в икономиката на ЕС и за задълбочаване на интеграцията в рамките на региона, смята еврокомисарят

12:49 | 11.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Оли Рен. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Оли Рен. Снимка: Архив Ройтерс

Европа е осъществила „осезаем“ напредък с реформите, които трябва да помогнат за постигането на нов баланс в икономиката на еврозоната, но валутният съюз трябва да продължи с тези усилия, за да възстанови доверието, е заявил европейският комисар по икономическите и валутните въпроси оли Рен пред британския вестник Financial Times.

По думите на Рен решенията, взети до момента на национално и европейско ниво, работят и са започнали да възстановяват доверието, да успокояват пазарите и да се противопоставят на опасенията за крах на еврото. Все още обаче са необходими допълнителни реформи и по-задълбочена интеграция между европейските страни, добавя той.

„За да бъде преодоляна кризата и възстановено доверието, трябва да продължим да отстраняваме структурните препятствия пред устойчивия ръст и заетостта, да преследваме благоразумна фискална консолидация и да превърнем смелите мисли в убедителни действия, докато препроектираме и преструктурираме нашия икономически и валутен съюз“, пише еврокомисарят. „Накратко, трябва да запазим настоящия курс и да прилагаме решителни реформи в държавите-членки и по-задълбочена интеграция в еврозоната“, добавя той.

Няколко държави от еврозоната реализират програми на строги икономии, за да поставят финансите си под контрол и да понижат цената, на която заемат средства от международните пазари. В това отношение до голяма степен помогна и обещанието на президента на Европейската централна банка Марио Драги от юли да направи всичко необходимо, за да предпази еврозоната от срив.

Наскоро Италия продаде 10-годишни облигации при най-ниска доходност от 2010 г. насам и това бе признание от страна на пазарите, че правителството на премиера Марио Монти действа решително в желанието си да повиши конкурентоспособността и да стабилизира публичните финанси, подчертава Рен.

„Доходността по италианските облигации се повиши отново, след като Монти обяви решението си да се оттегли, което може да служи като напомняне за необходимостта от запазване на решителността в бъдеще“, добавя той, визирайки изненадващото изявление от последния уикенд, че италианският премиер ще освободи поста след приемането на бюджета, което се очаква да стане в края на годината.

Доходността по италианските облигации се повиши в понеделник именно заради появилите се опасения, че оттеглянето на Монти може да забави темпото на икономическите реформи в Италия. 

Междувременно Financial Times съобщи, че Монти води разговори да се кандидатира на предстоящите избори, след като тези опасения подтикнаха влиятелни центристки политици да поискат нов мандат за премиера.

Рен обявява също, че Европейската комисия възнамерява да проучи допълнителни начини за толериране на публични инвестиции при оценката си за бюджетните планове на отделните държави.

Пактът на ЕС взема под внимание еволюиращата икономическа обстановка във всяка европейска страна, твърди той. „Ако растежът се забави, дадена държава може да получи допълнително време, за да регулира извънредния си дефицит, при условие, че се извършват съгласувани усилия по отношение на консолидацията. Подобни решения бяха взети през настоящата година за Испания, Португалия и Гърция“, припомня еврокомисарят.

В унисон с призива си за по-задълбочена интеграция в рамките на региона в петък той призова министрите на финансите на страните от ЕС и лидерите, които ще се срещнат в Брюксел през тази седмица, да се опитат да преодолеят различията си за начина, по който да се осъществява банковия надзор на фона на финансовата криза и дълговата криза в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още