IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: ЕС се опитва да изглади различията по банковия план

Намирането на решение е възможно до края на годината при условие, че всички заинтересовани страни работят със същата скорост като ЕК, коментира еврокомисарят

11:35 | 01.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Европейският комисар за икономическата и монетарната политика Оли Рен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Европейският комисар за икономическата и монетарната политика Оли Рен. Снимка: Ройтерс

Брюксел работи по варианти за разрешаване на спора около евентуалното рекапитализиране на изпитващи затруднения европейски банки, коментира европейският комисар за икономическата и монетарната политика Оли Рен, цитиран от Bloomberg.

„Изглежда че съществуват различни интерпретации на решението от юни“, коментира той, визирайки споразумението, постигнато след срещата на върха на европейските лидери.

„Тази седмица започват консултации между европейските правителства и Европейската комисия (ЕК) за правилата за рекапитализиране на проблемни банки. Същевременно се разглежда и идеята за създаване на структура за единен европейски банков надзор“, посочва Рен.

Разногласията се материализираха, след като финансовите министри на Германия, Холандия и Финландия се оттеглиха от юнското споразумение, което щеше да позволи рекапитализацията на банки да бъде извършвана чрез спасителните фондове за еврозоната.

В изявление от 25 септември Волфганг Шойбле, Ян Кийс де Ягер и Юта Урпилайнен изключиха възможността в схемата за рекапитализиране на банките да бъдат включени и активи, отпуснати по други програми.

„Дори след като бъде създаден единен орган за банков надзор, Финландия иска да ограничи директното рекапитализиране на банките от спасителния фонд за еврозоната“, коментира Урпилайнен. Въпреки че е възможно някои страни да са имали „различни очаквания, ние не виждаме конфликт в това“, допълва той.

Коментарите са удар за ирландския кабинет, който смяташе да понижи дълговото си бреме, като в рамките на новата програма поиска да му бъдат възстановени средствата, които е похарчил за рекапитализирането на банките си до този момент.

В писмо от 27 септември ирландският вицепремиер Емън Гилмор подчерта, че коментарите на колегите му няма да подкопаят споразумението от лятото.

„Важното е, че всички страни членки се придържат към споразумението за директна банкова рекапитализация, която ще стане възможна, след като заработи европейската система за банков надзор“, посочва Рен.

Намирането на решение е „възможно“ до края на годината при условие, че всички заинтересовани страни „работят със същата скорост като Комисията“, допълва Рен.

Рен, който е финландец, заяви също, че Финландия трябва да внимава да не влоши кризата с „твърдата си позиция“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още