IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монти води разговори да се кандидатира на предстоящите избори

Заради опасенията, че Италия може да изостави реформите при смяна на правителството, влиятелни центристки политици поискаха нов мандат за премиера

10:58 | 11.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Италианският премиер Марио Монти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Италианският премиер Марио Монти. Снимка: Ройтерс

Италианският премиер Марио Монти води разговори с центристки политически партии за подкрепата им на престоящите избори, които се очаква да бъдат проведени в началото на следващата година, съобщава Financial Times.

Политическата несигурност засегна облигационните пазари в страната, след като през почивните дни Монти заяви, че ще подаде оставка, когато бюджетът на страната за 2013 г. бъде приет. Това най-вероятно ще се случи до края на месеца и по този начин изборите в Италия ще бъдат изтеглени за средата на февруари – 6 седмици преди първоначално планираната дата.

Миналата седмица партията на бившия италиански премиер Силвио Берлускони оттегли подкрепата си за служебното правителство на Монти.

На фона на нарастващите опасения, че Италия може да изостави реформите, редица влиятелни центристки политици поискаха от Монти да се кандидатира на предстоящите избори.

Монти е разговарял с Лука Кордеро ди Монтедземоло, изпълнителен директор на Ferrari, който стартира политическо движение миналия месец, както и с Пиер Фердинандо Касини, лидер на центристката Католическа партия UDC.

Монтедземоло и Касини заявиха, че очакват Монти да даде своя отговор в рамките на седмица. Ако реши да се кандидатира като техен кандидат, той ще направи формално изявление, след като италианският парламент одобри бюджета за 2013 г., вероятно в седмицата преди Коледа.

Пазарната реакция на политическите събития от последните дни „не трябва да се драматизира“, подчертава Монти.

Той е уверен, че каквото и правителство да бъде назначено след изборите, то ще уважи „огромните усилия“, които страната е положила през последната година.

Католическата църква, която е една от най-влиятелните институции в Италия, в понеделник обвини Берлускони за това, че с оттеглянето на подкрепата на своята партия е предизвикал преждевременното оттегляне на Монти.

„Не можем да проумеем безотговорността на тези, които се опитват да се настанят удобно, докато къщата все още гори“, коментира архиепископът на Генуа Анджело Беняско в интервю за Corriere della Sera. Той допълва, че „би било грешка в бъдеще да не се възползваме от тези, които са допринесли по един решителен и компетентен начин за възстановяването на доверието в страната“.

В понеделник вечерта Берлускони обвини европейските политици и някои чуждестранни медии за тяхната „нападателна“ реакция срещу неговото завръщане и свободния избор на италианците.

Подобена реакция е „спекулативен опит“ за отслабване на италианските компании с цел да се превърнат в „лесна плячка“ за чуждестраните инвеститори, изтъква Берлускони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още