IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по италианските облигации рязко се повиши

Докато няма яснота кой ще управлява Италия след изборите, търговията с италиански активи ще е доста изнервена, коментира анализатор

16:19 | 10.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Според анализатори завръщането на бившия италиански премиер Силвио Берлускони би било опасно за страната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Според анализатори завръщането на бившия италиански премиер Силвио Берлускони би било опасно за страната. Снимка: Ройтерс

Цената за финансирането на италианското правителство рязко се повиши, а фондовият пазар в страната претърпя тежки загуби, след като през почивните дни премиерът Марио Монти реши да подаде оставка по-рано от очакваното, съобщава Financial Times.

Доходността по 10-годишните италиански ДЦК се повиши с 28 базисни пункта до двуседмичен връх от над 4,8%, след като анализатори предупредиха за вероятни нови сътресения на пазарите в еврозоната.

Монти заяви, че ще подаде оставка, след като бюджетът на страната за 2013 г. бъде приет, а това вероятно ще се случи до края на месеца. Така изборите в Италия ще бъдат изтеглени за средата на февруари – 6 седмици преди първоначално планираната дата.

Изявлението на Монти рязко промени тенденцията на понижаване на доходността по италианските ДЦК, на която страната се радваше, откакто премиерът технократ встъпи в длъжност през есента на 2011 г.

По-рано миналата седмица доходността по 10-годишните италиански ДЦК падна под 4,4% -  най-ниското ниво за последните 2 години. Цената, която правителството в Рим ще се наложи да плати за финансирането си на насрочения за четвъртък аукцион, вероятно ще е значително по-висока, предупреждават анализатори.

„В последно време пазарите станаха прекалено доверчиви към Италия“, коментира Силвио Перузо, икономист на Nomura. „Докато не получим някаква яснота, за това кой ще управлява Италия след изборите, търговията с италиански активи ще е доста изнервена“, допълва Джим Рейд, стратег на Deutsche Bank.

Италианските индекси се понижиха чувствително по-рязко от европейските пазари, като водещият индекс на борсата в Милано губи 2,7%. Инвеститорите се опасяват, че решението на Монти може да разчисти пътя за завръщането на бившия италиански премиер Силвио Берлускони, въпреки че според последните проучвания на общественото мнение шансовете за това са малки.

„Завръщането на Берлускони е опасно поради последните му изявления с подчертан антиевропейски тон“, посочва анализатор на Nomura.

Облигационният пазар в Испания също беше засегнат от нарастващата несигурност. Доходността по 10-годишните испански ДЦК нарасна с 17 базисни пункта до 5,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още