IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монти си отива

Италианският премиер ще подаде оставка след приемането на бюджета за 2013 г.

13:01 | 09.12.12 г. 7
Монти си отива

Премиерът на Италия Марио Монти ще се оттегли скоро от поста, след като партията на бившия министър-председател Силвио Берлускони оттегли подкрепата си за правителството, съобщи CNBC.

Това е съобщил самият Монти на президента на Италия Джорджо Наполитано. Монти планира  да подаде оставка след гласуването на бюджета на страната.

Така се отваря възможност за предсрочни избори само около година, след като технократът Монти встъпи в длъжност и успя да отдалечи Италия от опасността от финансова катастрофа, отбелязва изданието.

Само час по-рано Берлускони обяви, че за пети път ще се кандидатира за премиерския пост.

Политическата криза в Италия, която е обхваната от рецесия и се мъчи да премине през дълговата криза, вероятно отново ще разбуни пазарите, които тъкмо си върнаха доверието в способността на Рим да се справи с финансовите затруднения. Очаква се лихвите по облигациите на страната отново да започнат да растат, след като Монти тъкмо успя да ги върне на нормални равнища.

Рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P) вече предупреди, че може да понижи кредитния рейтинг на страната, ако рецесията продължи и през 2013 г. Агенцията изтъкна също така, че е несигурно дали италианското правителство ще продължи с политиката за икономии.

В изявление на италианското президентство, разпространено до медиите, се посочва, че Марио Монти призовава депутатите да приемат подготвения бюджет за 2013 г. Той предупреждава, че ако курсът на политиката се промени, то страната ще се сблъска с тежки последствия заради правителствената криза.

В подкрепа на Монти и проектобюджета за 2013 г. се обяви кандидатът за премиер от демократическата партия Пиер Луиджи Берсани. Той обвини партията на Силвио Берлускони в предателство и посочи, че в следващите седмици ще работи за възможно най-бързото приемане на проектозакона.

Един от най-големите поддръжници на Монти в парламента - центристкият лидер Пиер Фердинандо Казини, също застана срещу кандидатурата на Берлускони. “Измина година, през която италианците се опитваха да избегнат криза, подобна на гръцката, а сега изплува Берлускони и иска да ни върне 5 години назад”, коментира Казини.

Резултатите от социологическите проучвания показват, че подкрепата за Берлускони значително е намаляла, но той със сигурност ще се опре в кампанията си на тежките реформи, които предприе правителството на Монти, за да се възползва от общественото недоволство срещу експертния кабинет, който увеличи данъците и пенсионната възраст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Стига бе ?? Берлускони е любимият политик на нашия премиер. Защо ли? Защото той го прави това в Италия от много време и наш Бойко иска да му подражава. Него не го интересува народа или държавата, личната изгода е важна... А пък на мен Берлускони ми е един от най-омразните политици. Защо ли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
eboyanov
преди 11 години
boogeyman Обама е по-гнусен от Берлускони.честно казано Берлускони и той има право, ако предложи по ниски данъци със удължаване на изплащането на дълга ще много по-добре за Италия, но се съмнявам мама Меркел да позволи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
boogeyman
преди 11 години
този мискинин Берлускони вероятно е изнудил Монти, че ако не си подаде оставката няма да гласува за бюджета. бюджета на Италия няма да мине без подкрепата на партията на Берлускони за уточнение. просто се възмущавам как един корумпират и безнравствен политик като Берлускони може да подлее вода по такъв начин на един умен политик-технократ като Монти. даже не го интересува какви ще са последиците за финансовите пазари на ЕВропа, в частност дълговия пазар .важна е личната изгодаза първи път световен политик ме отвращава толкова. досега го правеха само български политици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Те повечето хора знаят че натрупаните заеми няма да се връщат. Пък и една яка инфлация като си върнат италианската лира и дълговете се "стопяват" като пролетен сняг. Спестителите ще са прецакани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Людени
преди 11 години
*** е (и) психиката на тези които го избират и подкрепят .... те продължават да се надяват, че ще се върнат по-ниските данъци и по-ниската пенсионна възраст .... вместо да потърсят отговори от политическата история .... дори собствената такава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Това може наистина да не се приеме добре от пазарите. Монти свърши изключително добра работа, особено с наследството което имаше от прасето Берлускони. Шопара обаче много хитър ще излезне - *** положението, после пусна Монти да му оправя бакиите, сега иска наготово отново премиер да става. Много мръсен човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Приема бюджета и си бие камшика, следващия да оправя кашите... Ех кеф
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още