IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ призова Франция да повиши конкурентоспособността си

В годишната оценка за страната се засяга и проблема с финансирането на френските банки

12:03 | 22.12.12 г. 4
<p>
	Президентът на страната Франсоа Оланд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на страната Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) призова за по-умерени заплати и реформа на трудовия пазар във Франция, тъй като френският износ губи пазарен дял, а перспективите за растеж пред втората по големина икономика в еврозоната остава „крехка“, съобщава Bloomberg.

“Икономическият растеж е муден и в краткосрочен план рисковете остават чувствителни“, се посочва в доклада на Фонда.

„Основните предизвикателства са свързани с възстановяването, финансовата стабилност и конкурентоспособността, която чувствително изостава спрямо търговските партньори на страната“, се посоча в документа.

В годишната оценка за страната се засяга и проблема с финансирането на френските банки, за които Фондът предупреждава, че могат да се окажат уязвими в случай на нова криза на доверието или ликвидността в региона.

Президентът на страната Франсоа Оланд се опитва да спаси френската икономика от рецесия. Той предупреди, че 2013 г. ще е много трудна, тъй като безработицата, която вече е на 14-годишен връх, ще се повиши допълнително.

За да повиши конкурентоспособността, той въведе някои данъчни облекчения и се опитва да направи трудовия пазар по-гъвкав.

МВФ прогнозира, че следващата година френската икономика ще нарасне с 0,4% и че правителството няма да изпълни поетия ангажимент да понижи бюджетния си дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) от сегашните 4,5%. Според МВФ понижаването на дефицита е възможно едва до 3,5%.

През 2013 г. правителтвото в Париж прогнозира икономически растеж от 0,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Избраха си президент-социалист и сега да се търпят последствията. На кой болен мозък ще му дойде на ум да въвежда 75% данък за хора с над 1 милион доходи за година. Напълно необосновано действие......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
fortiss
преди 11 години
французите както винаги са с голяма уста, само приказки и харчове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още