IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Praktiker успява да стабилизира спада в приходите

През последното тримесечие на 2012 г. продажбите на вътрешния пазар се подобряват, посочва главният изпълнителен директор Армин Бургер

13:59 | 08.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	15 000 служители на компанията вече се отказаха доброволно от 5% от заплатите си. <em>Снимка: Praktiker</em></p>

15 000 служители на компанията вече се отказаха доброволно от 5% от заплатите си. Снимка: Praktiker

Изпадналата във финансови затруднения германска верига от типа „Направи си сам“ Praktiker успява да стабилизира приходите си през последното тримесечие на 2012 г., заяви базираната в Хамбург компания, цитирана от Ройтерс.

С почти 696 млн. евро нетните приходи на концерна остават с 2,7% под равнището от миналата година, но за първите девет месеца на годината приходите се бяха свили с 6,5 на сто – тоест, спадът се забавя. Приходите обаче намаляват за пета поредна година и сега са с 25% по-ниски в сравнение с резултатите от 2007 г. 

Заради своята дългогодишна стратегия за намалени цени (20% намаление на всички артикули с изключение на храни за домашни любимци) Praktiker изпадна в сериозна криза и сега планира да превърне повече от половината от 234-те си магазина в Германия в обекти на печелившото си дъщерно дружество Max Bahr. През 2011 г. компанията отчете загуба от над 500 милиона евро и от тогава започна санираща програма.

Въпреки това директорският борд вижда сигнали за надежда. „През последното тримесечие на 2012 г. развитието на продажбите на вътрешния пазар се подобрява, като през декември дори отчита плюс от  2,1 процента. Корпорацията счита за причина за спада в продажбите през 2012 г. и саниращата програма, която включва затваряне и преструктириране на магазини. Това показва, че сме на прав път, който сега трябва да изминем целенасочено", каза главният изпълнителен директор Армин Бургер.

Наскоро концернът набра 60 млн. евро чрез увеличение на капитала си. Освен това 15 000 служители на компанията вече се отказаха доброволно от 5% от заплатите си.

Praktiker оперира в общо 10 страни с около 440 магазина, като в България веригата има девет обекта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още