IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги вижда признаци на икономическо стабилизиране в еврозоната

Членовете на управителния съвет на ЕЦБ днес са гласували единодушно за запазване на основния лихвен процент на досегашното му ниво

17:27 | 10.01.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Драги вижда признаци на икономическо стабилизиране в еврозоната

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че последните икономически проучвания и показатели говорят за признаци на стабилизиране в еврозоната, което предполага подобряване на икономическата картина в течение на настоящата година, съобщиха Ройтерс и CNBC.

“Икономическата слабост в еврозоната се очаква да се запази и през 2013 г.“, каза Драги на пресконференция малко след обявяването за запазване на основния лихвен процент на ЕЦБ на досегашното му рекордно ниско ниво от 0,75%.

„По-нататък през 2013 г. икономическата активност би трябвало постепенно да се възстанови. Няколко индикатора до голяма степен са се стабилизирали, макар и на ниски нива, а доверието на финансовите пазари се е подобрило значително“, добави той.

Президентът на ЕЦБ повтори за пореден път мнението си, че инфлацията, която се запази на ниво от 2,2% през декември, ще се забави до под 2% в рамките на годината. Официалната цел на финансовата институция е за инфлация под 2%, но близо до това ограничение.

„В рамките на хоризонта на актуалната политика инфлационният натиск би трябвало да остане сдържан“, изтъкна Драги. Според него заради запазващата се слабост на икономиката в еврозоната „няма причина да бъде променяна средносрочната прогноза за ценовата стабилност".

Всички членове на управителния съвет на ЕЦБ са подкрепили на днешното заседание запазването на основния лихвен процент, посочи той.

По думите му доходността по държавните облигации и цената по застраховките срещу фалит по националните дългове са били „значително по-ниски“, докато фондовите пазари са били по-силни и волатилността там е била по-ниска.

Драги подчерта и фактори като силните входящи капиталови потоци в еврозоната и увеличаването на вложенията в банките от страните по нейната периферия. „Всичко това обаче все още не е открило своя път към реалната икономика“, добави президентът на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Драги да ги разправя тези на Испанските и Гръцките младежи, от които всеки втори е безработен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още