IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: ЕЦБ ще гарантира възстановяването на еврозоната

Създава се впечатление, че през следващата година или поне през втората й половина, финансовите условия постепенно ще се подобрят, коментира президентът на ЕЦБ

11:22 | 18.12.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че политиката на неговата институция и реформите в еврозоната са възстановили доверието, което ще доведе до постепенното икономическо възстановяване на региона през втората половина на следващата година, съобщава Bloomberg.

Обещанието за спасяване на еврото на всяка цена и създаване на единен надзорен орган за европейските банки, поето през юли от институцията, подкрепи финансовите пазари изключително успешно, коментира Драги. Един от приоритетите за 2013 г. е създаването на единен механизъм за ликвидация, който да завърши създаването на европейски банков съюз, допълва той.

„Създава се впечатление, че през следващата година или поне през втората й половина, финансовите условия постепенно ще се подобрят. Именно за това ние прогнозираме по-чувствително възстановяване през втората половина на 2013 г.“, заяви Драги пред Комисията  за икономическа и монетарна политика към Европейския парламент (ЕП). И все пак „ускоряването на икономическата активност в средносрочен план е предизвикателство“.

По-рано този месец базираната във Франкфурт институция прогнозира, че икономиката на еврозоната ще се свие с 0,5% през тази година и с още 0,3% през 2013 г.

Управляващият съвет на банката запази основния си лихвен процент на рекордно ниските 0,75%, въпреки че повечето от директорите на банката са били склонни на ново понижение, коментират запознати с дискусията източници на Bloomberg, пожелали анонимност.

Един от директорите на банката Ивс Мерш изтъква пред германския всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung, че той „не разбира напълно“ дискусията за евентуалното допълнително понижаване на лихвените проценти, тъй като неконвенционалните мерки са се превърнали в основен инструмент на институцията.

Драги допълва, че монетарната политика на ЕЦБ ще остане независима от банковия надзор, когато банката получи надзорни правомощия над 6000-те банки в региона.

Миналата седмица европейските финансови министри заложиха като стартова дата за банковия съюз март 2014 г. - 12 месеца след очакваното ратифициране на правната рамка относно 200-те водещи европейски финансови институции, които автоматично ще се квалифицират за директен надзор от страна на ЕЦБ, посочва Мишел Барние, европейски финансов комисар.

„Става въпрос за директен надзор на между 130 и 150 банки, а в останалите случаи - за индиректен“, коментира Драги. „Механизмът за надзор има всички предпоставки да бъде ефективен. Предизвикателството сега е в неговото прилагане“, допълва той. „Важно е да го въведем скоро, но дори още по-важно е да се справим с тази задача добре“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 11 години
Проблемите в банковата сфера са отражение, а не причина за кризата. Доверието не е достатъчно,нито новите правила, нито печатането на пари спасява конкурентоспособността и решава деструктивните диспропорции породени от ефектите и дефектите на глобализацията.Потреблението трябва да отговаря на производителността, но то е ограничено от доходите и ресурсите, а също така от човешките нужди. Затворената пазарна икономика работи добре само при равновесие между натрупване и потребление, доходи и инвестиции, производителност и заплати. Ако всички работят без пари, кой ще купува? Кризата ще продължи въпреки всички усилия, защото причината е подивелият капитализъм и невъзможността да се постигне равновесие чрез синдикатите, както беше до преди новите икономики да се развият и да падне желязната завеса. Икономическите вождове си търсят евтини индианци и целият свят е техен, те са в привилегировано положение. Растежът е където те са в изобилие и са съгласни да работят евтино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 11 години
Уважаеми Драги ще ни излезнеш много Скъпи. Представете си че гърци, испанци, италианци и португалци изработват 1000 евро, а искат да получават 2000 евро. И Драги намира решението. Италия и Испания трябва да фалират, но Драги също решава проблема. Да не би да е магьосник. Да не би да е Супермарио. Драги единствено замита проблемите под килима. На други ще се наложи да чистят авгиевите обори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още