IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ernst & Young: Рекордно ниската лихва на ЕЦБ ще се задържи до 2017 г.

Еврозоната се изправя пред „изгубено десетилетие“ заради комбинацията от нисък растеж и висока безработица, предупреждава консултантската компания

12:44 | 13.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Ernst & Young: Рекордно ниската лихва на ЕЦБ ще се задържи до 2017 г.

След няколко години, изпълнени с тежки икономически проблеми, краят на кризата в еврозоната изглежда все по-близо. Европейският паричен съюз обаче има да преживее още болезнени моменти, пише CNBC.

Втората рецесия в региона ще бъде сравнително лека, но възстановяването от нея - дълго и трудно, прогнозират от Ernst & Young.

Очакванията на консултантската компания са през 2013 г. икономиката на еврозоната да регистрира спад от 0,4%, а след това да нараства с по 1,3% годишно в периода от 2014 до 2016 г.

„Въпреки че има някои положителни показатели за еврозоната, това е само началото на пътя“, коментира Мария Дайрън, старши икономически съветник в компанията.

„Необходими са по-нататъшни стъпки за завършването на рамката на банковия и фискален съюз, въвеждането на някаква форма на еврооблигации и пълното прилагане на Пакта за растеж, за да се възстанови доверието, въпреки че едва ли това ще промени перспективите пред растежа в краткосрочен план“, допълни тя.

Прогнозата на консултантската компания е в съответствие с прогнозата на Европейската централна банка (ЕЦБ), която наскоро занижи очакванията си за растежа на икономиката на еврозоната през следващата година.

От Ernst & Young също тага предполагат, че рекордно ниската лихва на ЕЦБ (0,75% - бел. ред.) ще се задържи до 2017 г.

Компанията също така предупреждава, че еврозоната се изправя пред „изгубено десетилетие“ заради комбинацията от нисък растеж и висока безработица. Очаква се безработицата в региона да достигне пикови равнища през 2013 г.,

Експертите посочват още, че вероятността Гърция да напусне еврозоната е намаляла от 15% до 5%. „Изглежда пазарите също все повече се убеждават в това“, посочва се още в доклада на компанията.

Въпреки това обаче консултантите предупреждават, че ще се засили поляризацията на държавите от еврозоната по отношение на растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още