IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в "Опцията Драги" е под въпрос

Еврото поскъпна значително през последните месеци, но не липсват поводи за притеснение

10:58 | 08.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доверието в "Опцията Драги" е под въпрос

Нова година, ново настроение – поне за еврото. През последните пет месеца на 2012 година единната валута бе в режим на поскъпване, подкрепяна от така наречената „опция Драги“, след като президентът на Европейската централна банка се ангажира да направи всичко, което е необходимо, за спасяването на еврото.

Допълнителни дози от „щастливото хапче“ бяха дадени при представянето на програмата за неограничена помощ, насочена към преодотвратяване на банкрут на Испания през септември, както и при спасяването на Гърция в последния момент през декември, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Всичко това доведе до поскъпване на еврото от около 1,2040 EUR/USD в края на юли до малко над 1,33 EUR/USD в началото на новата година. След това последва застой и отстъпление на единната валута до около 1,30 долара за евро.

Самата дългова криза засега минава на заден план, но политическите и икономически усложнения, които тя създаде, стават от лоши по-лоши, се казва в анализа. Строгите мерки за икономии, на които много от задлъжнелите държави се съгласиха, остават все така трудни за реализиране политически стъпки.

В Италия например се стигна до предсрочни избори, които ще се проведат следващия месец, а политическата подкрепа за технократския кабинет на Марио Монти, създаден за провеждане на ключови структурни реформи, се понижава. Макар Монти да даде съгласието си да остане премиер, ако бъде избран отново, гаранцията, че той ще получи нов мандат е минимална, което поставя под въпрос програмата за реформи в Италия.

На този етап обаче сякаш влошаването на икономическите условия в еврозоната като цяло е заплахата, която може да навреди на еврото. През последните няколко месеца растежът неотклонно отспабва, като дори силна икономика като Германия е изправена пред опасност от рецесия. Очакванията са, че това ще бъде отразено в данните, които се очакват през тази седмица – по отношение на безработицата прогнозите са, че тя се е увеличила до 11,8 на сто през ноември.

Ключова за еврото ще бъде реакцията на Европейската централна банка. Тази седмица ръководителите на институцията ще проведат първото си заседание за годината, а с оглед умерения тон на Марио Драги след последното засеание, не е изключено понижение на лихвения процент в еврозоната. Това би подкопало подкрепата за единната валута. Дори ако ЕЦБ не понижи лихвата, пазарите ще продължат да спекулират, че това ще стане през февруари.

Предизвикателство за еврото през тази седмица ще бъде и тестът, който Италия и Испания ще направят на пазара. Очаква се двете държави да направят опит да пласират нови емисии облигации и ще бъде интересно да се види каква доходност ще бъде постигната.

През последните месеци и от началото на настоящата година доходността и за двете държави върви надолу. Понижаването на разходите за финансиране е ключово за ограничаването на напрежението около дълговата криза. Каквото и да се случи, предстои да видим дали международната инвестиционна общност е готова да подкрепи нови програми за финансиране, които ще им донесат по-ниска доходност в условията не неясна икономическа ситуация.

Актуалните данни на фючърсната борса в Чикаго показват, че спекулантите заемат повече дълги отколкото къси позиции срещу еврото за пръв път от месеци. Това със сигурност отразява по-позитивните настроения спрямо единната валута от края на 2012 година, но в никой случай не означава, че подобна тенденция ще пробладава и през започващата 2013 година, завършва материалът на WSJ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още