IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози недоволни от реформата в ОСП - искат още екоангажименти за фермерите

Общата селскостопанска политика е на фокус в заседанието на земеделските министри от ЕС в понеделник

17:41 | 25.01.13 г.
Еколози недоволни от реформата в ОСП - искат още екоангажименти за фермерите

Екологични организации са недоволни от гласуваните в комисията по селско стопанство към Европейския парламент промени в Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз, съобщиха от Slow Food.

От организацията коментират, че са отпаднали предложения, които ще окажат позитивно въздействие върху околната среда.

Критикувани са и слабостите в т.нар. "зелени" плащания за земеделците - финансирането на мерки, които биха подобрили екологичното състояние на фермите в Европейския съюз (ЕС).

Първоначалното предложение беше директните плащания на площ за всички земеделски стопани в общността да бъдат обвързани с подобряването на екологичното състояние във фермите. В крайна сметка обаче приетото на заседанието на комисията е делът на екологичните плащания да бъде 30% от всички плащания към дадена страна.

Според организацията приетото предложение запазва статуквото. "Плащането на субсидии по този начин ще доведе до двойно плащане с парите на европейските данъкоплатци – веднъж за субсидиите и веднъж за преодоляването на проблемите за околната среда", посочват еколозите.

Промените в ОСП са темата на започващия в понеделник (28 януари) съвет по земеделските въпроси. На заседанието ще присъстват комисарите по земеделие Дачиан Чолуш и по рибарство и морски въпроси Мария Даманаки, както и на здравеопазването Тонио Борг.

България е една от страните, за които реформата в ОСП по отношение на екологичните плащания е неизгодна. В момента страната не може да изразходи и сегашното ниво на средствата, отпускани за биоземеделие. По тази причина и нашата позиция, изказана от земеделският министър Найденов, ще бъде екологичните плащания да бъдат не 30%, а до 30% от директните плащания на площ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още