IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Париж се наложи да обяснява, че Франция не е банкрутирала

Скандалът се разрази след коментар на френски министър, че страната е напълно неплатежоспособна

15:06 | 29.01.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френският президент Франсоа Оланд и министърът на труда Мишел Сапин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Франсоа Оланд и министърът на труда Мишел Сапин. Снимка: Ройтерс

Френските политици се надпреварват да защитават икономическото здраве на страната си, след като министърът на труда Мишел Сапин описа Франция като „напълно банкрутирала“, съобщава BBC. 

Финансовият министър Пиер Московиц заяви, че коментарите на Сапин са „неуместни“.

„Франция е напълно платежоспособна страна. Франция е страна, на която наистина може да имате доверие“, подчерта той.

През 2013 г. президентът Франсоа Оланд обеща да понижи дефицита на правителството си под 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната от 4,5% през 2012 г.

„Това гаф ли беше или социалистическото правителство подготвя френското общество за трудния път, който предстои?“, коментира Кристиан Фрейзър, кореспондент на BBC в Париж.

„След като посвети по-голямата част от първите 6 месеца от управлението си на политики, които имаха за цел да спечелят доверието на ляво настроените избиратели, сега Оланд е изправен пред трудни решения – да съкрати публичните разходи и да проведе трудовата реформа. На практика министър Сапин обясни защо това се налага“, допълва Фрейзър.

В радио интервю тази неделя Сапин отговори на въпрос за състоянието на Франция с думите: „Но това е страна, която е напълно банкрутирала“. По-късно той заяви пред Агенция Франс Прес, че е коментирал финансовото състояние на страната в миналото и че всъщност думите му са били шега.

Московиц заяви, че коментарите на Сапин „не са напълно коректни, тъй като Франция е страна, която не е изправена пред необходимостта да замразява публичните услуги“.

През миналата година френският публичен дълг надхвърли 90% от БВП на страната – 50% над средната за Европейския съюз (ЕС) дългова тежест.

За разлика от европейските си партньори президентът Оланд предпочете да заложи по-скоро на повишаването на данъците, отколкото на орязването на разходите, за да запълни дупката в бюджета.

През ноември Moody's понижи рейтинга на Франция от  Aaa до Aa1 и запази негативната перспектива пред страната – знак, че френският рейтинг може да бъде понижен отново поради „структурни предизвикателства“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още