IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на камиони в ЕС се свива с 25% през декември

За цялата година продажбите са намалели с 12,4% до 1,7 млн. превозни средства

15:50 | 29.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Все по-малко компании предпочитат да обновяват автопарковете си с камиони. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Все по-малко компании предпочитат да обновяват автопарковете си с камиони. Снимка: Ройтерс

Европейският пазар продължава да поставя предизвикателства пред производителите не превозни средства.  През декември продажбите на ванове, микробуси, камиони, трактори и автобуси в страните от Европейския съюз се свива с почти една четвърт (-23,4%) до 126 000 броя - това е най-големият месечен спад за 2012 г. Данните са на асоциацията на производителите ACEA, пише Ройтерс.

През ноември спадът бе 18,5%. За цялата година продажбите са намалели с 12,4% до 1,7 млн. превозни средства.

Много компании отлагат инвестициите в камиони заради икономическата криза в Европа. Заради кризата се транспортират по-малко стоки, заради което собствениците на автомобилни паркове и транспортни фирми държат без подмяна парка си по-дълго време.

Това вероятно ще продължи още известно време, твърдят експерти: "Дори и началото на 2013 г. няма да донесе никакво подобрение", казва анализаторът на LBBW Франк Билер.

Производителите на камиони като Daimler, дъщерните дружества на Volkswagen - MAN и шведската Scania имат проблеми не само в Европа - на бившия процъфтяващ пазар в Бразилия растежът започна да куца. За разлика от бизнеса в Северна Америка и Азия, който върви добре.

Все пак най-големият производител на камиони в света Daimler очаква увеличаване на продажбите през 2013 година.

„Тази година искаме да растем, особено през втората половина", заяви главният изпълнителен директор Андреас Реншлер в понеделник вечерта по време при представянето на нов строителен камион в Мюнхен.

Много експерти изказват предпазлив оптимизъм за европейския пазар. "Ние сме готови, без значение какво идва", каза Реншлер.

През декември новите регистрации в Германия се свиват с 24,7%, дори по-лошо е положението в обхванатата от икономическа криза Испания с намаление от 34,2 процента. Във Франция и Обединеното кралство пазарите са се свили с 21,3 и 15,5%. Също така в Италия положението изглеждаше мрачно със спад от 20,3%.

Търсенето на ванове страда най-много със спад от 24,3%, при тежките камиони и микробуси спадът е над 20%. Само автобусите са били по-продавани през декември, продажбите са се повишили с 11,9 процента, а за цялата година – с 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още