IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел е оптимист за бюджетното споразумение в ЕС

И Италия, и Германия са нетни платци, имаме общи интереси, заяви канцлерът

21:27 | 31.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел и Монти преди срещата им в Берлин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел и Монти преди срещата им в Берлин. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел изрази оптимизъм днес преди срещата си с италианския премиер Марио Монти, че може да бъде постигнато споразумение по дългосрочния бюджет на ЕС, предаде Ройтерс.

"Голям оптимист съм, че по въпроса с дългосрочния бюджет на ЕС ще постигнем успех, че ще имаме споразумение", каза Меркел в присъствието на Монти в канцлерството в Берлин.

"И Италия, и Германия са нетни платци, имаме общи интереси.  Само че тези преговори, разбира се, няма да бъдат лесни и можем да очакваме Италия да защитава интересите си", допълни канцлерът.

От своя страна Монти, цитиран от АФП, изтъкна необходимостта от европейски бюджет, който да укрепи растежа и солидарността между държавите членки. Той отбеляза, че в неделя ще се срещне с френския президент Франсоа Оланд като част от подготовката за европейската среща на върха на 7 и 8 февруари.

В понеделник Меркел ще се срещне в Берлин с испанския премиер Мариано Рахой, а в сряда ще пътува до Париж за разговори с Франсоа Оланд преди Европейския съвет в Брюксел.

БТА


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още