IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандинавските компании – магнит за чуждестранните инвеститори

От 2007 г. в шведски компании са вложени чуждестранни капитали за над 113 млрд. долара, докато в компаниите от Норвегия - 95 млрд. долара

12:31 | 01.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стокхолм. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стокхолм. Снимка: Ройтерс

Инвеститорите, оглеждащи се за бизнеси в Европа, предпочитат скандинавските компании и избягват Южна Европа, пише Bloomberg.

От началото на финансовата криза през 2007 г. Швеция, Норвегия, Дания, Финландия и Исландия могат да се похвалят с придобивания, извършени от чуждестранни компании, за около 288 млрд. долара. Това означава, че регионът с население от едва 26 млн., е бил доста по-привлекателен за инвеститорите от страни като Испания с население от 47 млн. и Италия с 61 млн.

„Ако продавам бизнес със сериозна експозиция във Франция, интересът бързо намалява“, казва Кристиан Терлинг, който управлява скандинавски бизнеси за базираната в Лос Анджелис инвестиционна банка Houlihan Lokey. „Когато обаче кажа Швеция, всички веднага омекват“.

От 2009 г. шведската икономика е нараснала с над 10%. Въпреки че шведският растеж вероятно се е забавил до 0,9% през 2012 г., той все пак ще се окаже по-добър от този в еврозоната, която е в рецесия.

Всички скандинавски страни, с изключение на Исландия, имат първокласен „ААА“ кредитен рейтинг. Тази година икономиката на региона като цяло се очаква да нарасне с 2,1%.

„Страните са изключително добре уредени и традиционно имат добър растеж. Геополитически регионът е много стабилен и освен това всички говорят английски,“ казва Пип Макрусти, вицепрезидент на Ernst & Young в Лондон. „Парите винаги се насочват към инвестиционни убежища, когато се опитваме да избегнем рискове“.

Чуждестранните купувачи са привлечени от глобалното присъствие на скандинавските компании.

„Много базирани в Скандинавия бизнеси притежават специфични технологии и продукти, които имат глобално присъствие“, казва Том Бернхардсен, директор за региона на Credit Suisse Group.

Сред скандинавските страни Швеция и Норвегия привличат най-много инвестиции. От 2007 г. в шведски компании са вложени чуждестранни капитали за над 113 млрд. долара, докато в компаниите от Норвегия - 95 млрд. долара.

През 2011 г. около 631 хил. шведски бизнеса, представляващи над 20% от частния сектор в страната , са били собственост на чуждестранни компании. Това може да се сравни с едва 5% през 1980 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още