IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лек спад на безработицата през декември

В последния месец на годината Евростат я изчислява на 12,3%, при младежите безработицата е 27,5 на сто

13:05 | 01.02.13 г.
Лек спад на безработицата през декември

Безработицата в България през декември леко се е понижила до 12,3% от 12,4% през ноември, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Според данните на Агенцията по заетостта (АЗ), която изчислява безработицата на базата на регистрираните в бюрата по труда, безработицата през декември е била 11,4%. Оценките на Националния статистически институт (НСИ) за безработицата през последните три месеца на миналата година ще бъдат публикувани на 14 февруари.

Без промяна през декември е останало и нивото на младежката безработица у нас – 27,5%. Стабилна е останала и безработицата сред жените – 10,8%, докато при безработицата сред мъжете е отчетено леко понижение – до 13,6% от 13,8% през ноември.

Средното ниво на безработицата в Европейския съюз и еврозоната също е останало без промяна през декември от съответно 10,7% и 11,7%, след като данните за безработицата в еврозоната през ноември са ревизирани надолу с 0,1 пр. п.

Близо 26 млн. души в ЕС са били без препитание през декември, от които малко над 18,7 млн. са в държавите от еврозоната.

Спрямо ноември броят на безработните почти не се е променил както в целия Евросъюз, така и в страните от паричната общност. На годишна база обаче безработните в ЕС през декември са се увеличили с 1,763 млн. души, а в еврозоната – с 1,796 млн. души.

Австрия продължава да е държавата от ЕС с най-ниска безработица (4,3%), следвана от Германия и Люксембург (по 5,3%) и Холандия (5,8%). Гърция е държавата с най-висока безработица – 26,8%, но от Евростат предупреждават, че данните за страната са октомври. Следва я Испания, където безработицата през декември премина границата от 26%.

Най-голям спад на безработицата през декември отново е отчетен в Естония, Латвия и Литва, а най-голям ръст – в Гърция, Кипър и Испания.

Младежката безработица продължава да расте и в ЕС, и в еврозоната на годишна база, като през декември е достигнала ниво от съответно 23,4% и 24%. Спрямо ноември обаче нивата са останали без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още