IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел предлага източногерманско решение за проблемите на Европа

В началото на 21-ви век Германия беше болният човек на Европа и фактът, че днес сме стигнали толкова далеч има връзка с реформите, които проведохме, изтъква тя

08:00 | 20.02.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че изпитващите проблеми икономики в еврозоната могат да се поучат от опита на Източна Германия след падането на Берлинската стена, съобщава Bloomberg.

Меркел, първият германски канцлер от бившия комунистически изток, коментира, че опитът й от Източна Германия я е научил, че освен реформите за повишаване на конкурентоспособността друг път няма.

„Когато станахме част от Федералната република, трябваше да проведем широкомащабни реформи, за да преструктурираме икономиката си въпреки масовото недоволство“, изтъква Меркел. „Това беше необходимо, за да се създаде солидна база от малки и средни компании в новите провинции“.

„Въпреки че първоначално източногерманските региони можеха да се издържат от европейските фондове, крайната цел на структурната реформа беше появата на конкурентни компании“, допълва тя.

Меркел иска от проблемните страни в Южна Европа да реформират трудовите си пазари, за да станат по-конкурентоспособни в глобализиращия се свят. На срещата на европейските лидери през юни канцлерът планира да представи стъпки за повишаване на конкурентоспособността заедно с френския президент Франсоа Оланд.

Освен опита си в Източна Германия Меркел цитира пакет от реформи, известни като Агенда 2010 г., които бяха прокарани от бившия германски канцлер Герхард Шрьодер.

Въпросният пакет от трудови реформи и ограничения на социалните разходи доведе до  улични протести срещу правителството на водената от Шрьодер коалиция между германските социалдемократи и зелените.

Меркел победи Шрьодер на изборите през следващата година, след като безработицата в страната достигна рекордните от Втората световна война 12,1%.

Базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е сред организациите, които отчитат, че реформите на Шрьодер са помогнали безработицата в Германия да се понижи до 6,8% през декември 2011 г. - най-ниското ниво от обединението на Източна и Западна Германия през 1990 г.

Агенда 2010 г. ни доведе до ситуацията, в която се намираме днес. Ниската безработица и високите доходи не паднаха от небето, казва Меркел, която ще се опита да спечели трети мандат на федералните избори на 22 септември.

„В началото на 21-ви век Германия беше болният човек на Европа и фактът, че днес сме стигнали толкова далеч има връзка с реформите, които проведохме в миналото. Ето защо може да твърдим, че една евентуална промяна в Европа ще има положителен ефект“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Фрау Меркел явно не е гледала пресконференцията на Бойко Борисов, в която той каза, че за тази година ръстът на България е по-голям от този на Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 11 години
Трябва да се имат в предвид и няколко допълнителни факта, които разбира се Фрау Меркел си премълчава, а те са: близо 10% от населението на Германия е зависимо от социалната система. Статистиката се подменя с програми за обучние в и след които много остават отново да тейат на соц. система. Данъците в Германия за населението са прогресивни и само ДОД може да надхвърли 42%. В изборите Фрау Меркел влиза с обещанието за минимална почасова ставка, тъй като има браншове като фризьори и готвачи, които получават за над 40 часова работна седмица 1100-1200 евро на месец преди данъци. Разделението между богати и бедни се е увеличило драстично през последните години и то въпреки прогресивното подоходно облагане и т.н. Трябва да се знаят тези неща, защото нашите законотворци не само, че преписат, ами много често преписват само грешките, та даже и създават нови такива. И като за финал бих споменал, че тази агенда 2010 беше поръчана от Шрьодер, но конципирана от бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
Батко Пешо
преди 11 години
Госпожо Меркел ние нямаме Западна България която да ни издържа.По време на реформите все пак трябва да се яде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
Батко Пешо
преди 11 години
Госпожо Меркел ние нямаме Западна България която да ни издържа.По време на реформите все пак трябва да се яде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
trendline
преди 11 години
Агенда 2010 закопа половин Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още