IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля разхлабване на бюджетните правила

Съпротивата срещу налаганите от Германия идеи за справяне с дълговата криза чрез икономии и фискална дисциплина нараства

20:00 | 05.03.13 г. 1
<p>
	Икономическият комисар на Европейския съюз Оли Рен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Икономическият комисар на Европейския съюз Оли Рен. Снимка: Ройтерс

Европейските финансови министри обмислят идеята за разхлабване на бюджетната политика в общността, след като недоволството от мерките за икономии оставиха Италия в състояние на политическо лимбо и върнаха несигурността на европейските пазари, съобщава Bloomberg.

Патовата ситуация след изборите в Италия, отказът на Франция да извърши допълнителни бюджетни съкращения и протестите срещу унищожаването на социалните модели в Южна Европа все повече ожесточават съпротивата срещу налаганите от Германия идеи за справяне с дълговата криза чрез икономии и фискална дисциплина.

„В определени случаи икономическите условия може да оправдаят преразглеждането на крайните срокове за извършване на корекции на прекомерните дефицити“, заяви икономическият комисар на Европейския съюз (ЕС) Оли Рен, след като се срещна с финансовите министри от еврозоната в Брюксел.

През 2013 г. икономиката на еврозоната ще се свие с 0,3%, се посочва в прогнозата на Европейската комисия (ЕК) от януари. Този резултат обаче прикрива нарастващия дисбаланс между растежа в страни като Германия, Финландия, Белгия и Люксембург и свиването на икономиките на Италия, Гърция, Испания и Португалия.

Франция се намира някъде по средата с очакван минимален ръст от 0,1% през 2013 г. след отчетената стагнация през 2012 г., се посочва още в анализа на Комисията.

„По-дълбоки бюджетни съкращения са изключени“, коментира френският финансов министър Пиер Московиц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Ние сме по-католици от Папата! Добре отработваме заявката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още