IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Кипър остават затворени поне до четвъртък

Наличните средства в ATM машините на острова, където днес кипърските банки са затворени заради празник, вече са изчерпани

19:55 | 18.03.13 г. 27
<p>
	Протест в Никозия, 18 март 2013 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протест в Никозия, 18 март 2013 г. Снимка: Ройтерс

Банките в Кипър ще останат затворени поне до четвъртък, докато преговорите около противоречивия план за налагане на данък върху депозитите продължават, съобщава BBC.

Новината, че върху депозитите в Кипър ще бъде наложен еднократен данък, за да се финансира спасителния план за страната, накара всички на острова масово да започнат да теглят пари от банкоматите, тъй като днес кипърските банки са затворени заради празник. По последни данни наличните средства в ATM машините вече са изчерпани.

Политиците искат да финализират преговорите по спасителния план за страната преди банките отново да бъдат отворени поради нарастващите опасения за надигаща се банкова паника.

Плановете за новия данък притесниха инвеститорите и това се отрази на световните индекси. Еврото претърпя най-сериозния си спад от седмици.

Финансовите институции в Кипър са затворени в понеделник заради банков празник и централната банка в Никозия обяви, че те няма да работят най-малко до четвъртък.

В събота кипърското правителство, Европейският съюз (ЕС) и Международният валутен фонд (МВФ) договориха план за спасяването на страната, който включва данък върху банковите депозити, в замяна на кредит от 10 млрд. евро.

Идеята предизвика протести в Кипър и критики от страна на Русия, тъй като много богати руснаци държат парите си на средиземноморския остров.

Политиците в Кипър продължават разговорите в опит да изчистят детайлите около въвеждането на новия данък. По последна информация тази вечер финансовите министри от еврозоната ще проведат телеконференция, за да преразгледат условията по сделката.

Днес еврото поевтиня с 1% спрямо долара и британската лира до 1,295 долара и 85 пенса съответно.

При днешната търговия много от основните банки в Италия, Франция и Испания изгубиха между 4% и 5% от пазарната си капитализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

24
rate up comment 1 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
Ти изобщо нищо не вдяваш човек, много си зле! Първо - какво общо имат банкерчетата?? ... Второ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
Абе не си мъчи акъла в грешна посока си ... Ако искаха щяха да го направят без никой да разбере! Този шум е за друго стига сте се връзвали на резултат от първо ниво... гледайте зад паравана.. - Гарантирам ти че малките депозити /може би до 100к Евро/ няма да ги обложат с нищо !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 3
nobel
преди 11 години
Съмнявам се аз, дето съвсем нищо няма да стане. Ако аз имам пари в някоя банка и ми ги резнат с 10% какво ще си помисля аз за банката? Ако съм безкрайно и безумно *** ще си помисля, че тази банка сигурно е много стабилна и ще изтегля влоговете ви от всички други банки за да ги вложа там?! Ако имам един милиард и ме порежат с някакви си 100 милиона, колкото са 10% от милиарда дали ще съм безумно щастлив и преизпълнен с доверие към съответната банка? Хич, ама хич не ми се вярва. Ми ако съм руски олигарх и имам 10 милиарда и банкерчетата ми щипнат единия? Мислите ли, че няма да има жертви сред виновните?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
Нищо няма да стане - идеята е съвсем друга! Да се спре изтичането на пари към ошфорните зони! Затова го рекламират толкова, въпреки че нищо не е станало...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 3
lordrad
преди 11 години
Аз като по *** човек пари в банка не държа.Купувам си нещата, когато съм събрал парите и кредити не вземам.Не мога да разбера хората, които си оставят парите в банка, защо го правят.Сигурно са лакоми за лихви или ги е страх да не ги оберат.А те крадците били в банките. Хахахаха на хората с пари в банките е лесно.Ще попитате защо?Ами защото са прости!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 2
albobo76
преди 11 години
Ако прочетете внимателно договора, когато депозирате парите си в банка, ще разберете че те вече не са ваши,а на банката и тя може да прави с тях каквото намери за добре, включително и да ги даде на правителството. Затова получавате и лихва. Ако някой наивник още вярва, че парите му са на сигурно място в банката, сигурно още пише писма на Дядо си Коледа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 11 години
Май политиците и банкерите по света се канят яко да вземат на рога ошфорните зони ! Имаше знаци още от началото на 2012
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 6
БАЦЕ
преди 11 години
И защо да се юрнат ....Ако се гласува закона днес( а мисля че няма да мине ).....хората в петък вече ще бъдат ощипани с 10-те %............Като ги извадят какво ??? Напротив , ще продължат да ги държат там за да може до края на годината , с лихвата от депозита да избият донякъде тези 10 %.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 3
mitkopom
преди 11 години
откровена кражба на парите на вложителите. Просто не ми се мисли в петък като се юрнат всички да си теглят спестяванията какво ще се случи с банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
abdul
преди 11 години
абсолютно нищо няма да стане в петък. просто ще им запушат устите с още някой и друг милиард, като нищо чудно да имаме параванно руско включване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още