IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lagardère осребри дела си в EADS

Срещу пакета си с акции от 7,4% французите получиха 2,3 млрд. евро

16:32 | 09.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Lagardère осребри дела си в EADS

След като преди броени дни френският медиен холдинг Lagardère потвърди намерението си да продаде своя дял в  европейския авиационен и отбранителен консорциум EADS до края на юли, днес стана ясно, че той вече се е освободил от дела си в концерна, предаде Ройтерс.

Във вторник компанията пласира своя пакет акции от 7,4 на сто на инвеститори извън борсата. С това французите са получили 2,3 млрд. евро. Част от акциите влизат в самата EADS. В хода на кампанията си за обратно изкупуване на акции паневропейският концерн придоби 1,6% от общия дял за 0,5 млрд. евро. В следващите месеци главният изпълнителен директор на EADS Том Ендерс иска да придобие до 15% от акциите.

EADS NV, която от 2-и април има нова мениджърска структура, планира през идните 18 месеца да купи свои акции за до 3,75 млрд. евро, припомня Bloomberg. 

Анализаторите изглеждаха изненадани от това, че Ендерс не се е решил още сега за сделка в по-голям мащаб. "Възможно е EADS да дадат приоритет на увеличаване на фрий флоута вместо повишаване на стойността чрез обратни изкупувания, или че искат  да запазят сух барута си за манипулиране на цените през следващите 18 месеца", предполагат експерти от JP Morgan Cazenove.

Пласирането на дела не се отрази добре на цената на акциите на EADS - в Париж книжата отстъпиха с малко повече от две на сто.

Сделките са част от реформата на концерна, за която се решиха държавните и частните собственици на EADS след провала на сливането с BAE Systems. След пълното отдръпване на Lagardère по-късно през годината следва и оттеглянето на Daimler. Германците искат да прехвърлят своите акции след юли. Германия и Франция ще държат в бъдеще пакети от около дванадесет процента. Испания намали наскоро дела си с 1,15 пункта до четири процента.

Чрез конвертирането се очаква EADS в бъдеще да бъде по-независима от политическите амбиции на Европа. Създаденият преди 13 години от различни фирми от Франция, Германия и Испания концерн често е повод за кавги между народите от двете страни на река Рейн.

С част от приходите си Lagardère иска да погази задълженията си, както и да изплати специален дивидент за своите акционери. През 2011 година холдингът понесе чисти загуби в размер на 700 млн.  евро. Ситуацията се подобри леко през миналата година, но печалбата остана под очакванията  на анализаторите - 89 млн. евро.

В случая на Daimler приходите следва да подобрят годишната оперативна печалба с 2,7 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още