IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковият сектор в Малта е по-малко изложен на рискове в краткосрочен план

В случай на криза като в Кипър страната ще спасява само системно важните местни банки, които не са толкова големи

12:56 | 17.04.13 г.
Банковият сектор в Малта е по-малко изложен на рискове в краткосрочен план

Банковият сектор в Малта е по-малко изложен на рискове в краткосрочен план, въпреки че надвишава 7 пъти размера на икономиката на страната, според Fitch Ratings. 

Агенцията за кредитен рейтинг обаче предупреждава, че Малта вероятно нарушава ограниченията на Европейския съюз (ЕС) по отношение на банковия сектор, съобщава CNBC.

Общата стойност на активите на малтийските банки достига 789% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, с което страната се нарежда на второ място след Люксембург по размер на банковата система спрямо БВП в Европа.

Банковият сектор на Малта е по-голям и от този в Кипър, който е бил 672% от БВП на страната през първата половина на миналата година, посочва се в доклада на агенцията.

“Събитията в Кипър предизвикаха дебат за това кой е следващият и привлякоха вниманието върху други по-малки страни от еврозоната, но с раздут банков сектор”, посочва Мишел Наполитано от Fitch.

“Тези страни са изложени на риск вложителите да се превърнат в кредитори на банките в случай на криза. Конкретно Малта обаче беше подложена на допълнителен контрол предвид размерите на банковия сектор и географското й положение”, допълва той.

Според Наполитано банките в Малта не са изправени пред същите рискове като банките в спасения Кипър, тъй като контролът е по-висок, както и качеството на активите и надзорът.

От Fitch изчисляват, че размерът на местните банки е 3 пъти по-голям от икономиката, което е по-малко в сравнение със средното за еврозоната. Размерът на местните банки в Кипър е 4,7 пъти по-голям от БВП.

Малтийското правителство, в случай на нужда, ще прибегне до спасяване само на местните банки, които счита за системно важни, което означава, че рисковете са по-малки в сравнение с Кипър. В допълнение HSBC Bank Malta вероятно ще бъде спасявана от банката-майка, ако се наложи, а не от държавата.

Наполитано подчертава също така, че банките в Малта нямат прекомерни експозиции към дълг на периферните държави от еврозоната.

“Основен проблем в Кипър е експозицията на банките към гръцки дълг, както и към облигации на кипърския и гръцкия частни сектори, което нанесе удар върху качеството на банковите активи”, коментира той.

Стратегът от Deutsche Bank Франсис Яред се съгласи, че приликите между банковите сектори в Кипър и Малта не са големи. “Нашият анализ на размера и структурата на банковите системи показват, че Кипър наистина е имал отклонения по отношение на размера на вътрешната банковата система, депозитната база и липсата на алтернативи за спасяването на финансовите институции”, посочва Яред в своя бележка.

“Големите банкови системи в Люксембург и Малта са доминирани от дъщерни дружества на чуждестранни банки, които не биха били спасявани в случай на криза като в Кипър”, допълва анализаторът.

Оптимистичните възгледи на анализаторите са подкрепени и от Международния валутен фонд (МВФ). Институцията очаква икономическият растеж на страната да достигне 1,3% през тази година и 1,8% през следващата.

Въпреки това Наполитано предупреждава, че в резултат на кипърските събития реториката на ЕС предполага, че европейските власти няма да бъдат толерантни към “извънгабаритните финансови центрове”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още