fallback

ЕС: Епохата на строгите икономии извървя своя път

Трябва да съчетаем нужното подобрение в публичните финанси, огромните дефицити и огромният публичен дълг с подходящи мерки за растеж, заяви Жозе Барозу

10:43 | 23.04.13 г. 25

Франция и Испания не успяха да постигнат целите си за бюджетен дефицит през миналата година, а дълговите нива в еврозоната набъбнаха, но натискът върху Париж и Мадрид изглежда отслабва, след като Европейската комисия даде знак, че резките съкращения на разходите приключват, съобщи Ройтерс.

Очертавайки състоянието на балансите на отделните държави за 2012 г., от европейската статистическа служба Евростат обявиха, че Франция е реализирала дефицит в размер на 4,8% от брутния си вътрешен продукт при цел от 4,5%. Бюджетната дупка в Испания пък е най-голямата в Европейския съюз.

Въпреки съкращенията и повишаването на данъци, недостигът в испанския бюджет достигна 7,1%, при това като се изключи рекапитализирането на банките. Това над официално обявените от Испания данни за бюджетен дефицит от 6,98% и доста над заложената цел от 6,3%. Ако се прибавят и разходите за рекапитализацията на банковия сектор и спасителната помощ от 40 млрд. евро, осигурена от еврозоната, испанският бюджетен дефицит за 2012 г. е близо 11%  - по-висок от прогнозираните от ЕК 10,2%, както и спрямо показателя за 2011 г. от 9,4%.

От Евростат посочиха също, че общото национално дългово бреме през 2012 г. е достигнало рекордните 90,6% от БВП.

Бюджетните съкращения бяха в центъра на стратегията на еврозоната за преодоляване на дълговата криза, но върху тях бе хвърлена и вината за разрушителния цикъл, в който правителствата съкращаваха разходи и персонал, компаниите освобождаваха служители, европейците пазаруваха по-слабо, а за младежите надеждите да си намерят работа избледняваха. Парализиращите нива на безработица и изблиците на насилие в Южна Европа сега принуждават политиците да премислят отново стратегиите, като фокусът се прехвърля към икономическия растеж.

При положение, че бюджетните съкращения са обвинявани за втората поредна година на рецесия в еврозоната, европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен даде да се разбере, че е необходима повече гъвкавост по отношение на трудните икономически цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още