IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ пак призова за стимулиране на икономическия растеж

САЩ, Япония, Китай и страните от Европа трябва да коригират текущите си икономически политики, посочи управляващият директор на МВФ Kристин Лагард

10:36 | 19.04.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристин Лагард. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

САЩ, Япония, Китай и страните от Европа трябва да коригират текущите си икономически политики, за да стимулират растежа, коментира управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от АП.

Лагард за пореден път подчерта, че страните трябва да се фокусират върху мерки за растеж през тази година, а не толкова върху „подстригването“ на бюджетите. Според нея има критична нужда от политики, насочени към създаването на нови работни места.

Информационната агенция припомня, че по-рано тази седмица МВФ занижи прогнозата си за икономическия растеж в глобален план. Фондът предупреди, че намаляването на държавните разходи в САЩ ще забави растежа, както и че еврозоната ще остане в рецесия през тази година.

Кристин Лагард подчерта, че САЩ трябва да се фокусират върху „качествени мерки за свиване на дефицита“ и посочи, че съкращаването на държавните разходи е било грешка. По думите й първи приоритет на Европа е да „поправи дестабилизираната банкова система и да коригира програмите за икономии“. Конкретно за Испания Лагард посочи, че е необходимо първо страната да се справи с високата безработица, а след това да мисли за свиването на дефицита.

В отговор финансовият министър на Франция Пиер Московиси коментира, че правителството на Франция е решило „да отвори двигателя на растежа“. „Германияе наясно, че колкото и да просперира, тя се нуждае от силната Франция“, коментира той.

Лагард говори в навечерието на срещата на лидерите от Г-20 и редовните пролетни заседания на МВФ и Световната банка (СБ). Очаква се държавите от Г-20 да потвърдят ангажимента, който поеха на предишната среща през февруари – да избягват целенасочена обезценка на националните си валути, за да получат предимство в търговията.

Финансовият министър на САЩ Джаок Лю също посочи, че смята да окаже натиск върху Европа да направи повече за растежа, както и върху Япония и Китай във връзка с обезценяването на валутите и увеличаването на техния експорт за сметка на износа на други страни.

Лю коментира, че е важно страните от Г-20 „да избегнат низходящата спирала на политиките, които са в ущърб на съседите и от типа на разрушителната търговска конкуренция, която влоши Голямата депресия през 30-те години на миналия век“.

Лю вече проведе поредица от срещи с няколко финансови министри, включително с японския Таро Асо. Двамата потвърдиха ангажиментите на страните им по отношение на валутната политика и обсъдиха действията за изолиране на Северна Корея от международната финансова система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Мерси ! - ОК, ама махни правописните грешки ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
След огромни спадове накрая може и малко ръст да се появи.Засега стимулите проработиха почти в Гърция . Кипър е обнадеждаващ , но върху останалите страни .......... има още много какво да се направи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Добре облечени, "жени-мъже" и "мъже-жени", мислещи че са умни и същевременно немислещи нищо, вярвящи в реалноста но отделени от нея... ЦИРК с публика ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още