IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият министър на Кипър: Продажбата на злато не е приоритет

Страната търси и други възможности да набере своя дял от средствата, необходими за спасяването й

20:55 | 23.04.13 г. 3
Финансовият министър на Кипър: Продажбата на злато не е приоритет

Кипър търси и други възможности да изпълни споразумението за спасителна помощ между страната, европейските й партньори и Международния валутен фонд (МВФ), затова продажбата на злато от резервите не е приоритет. Това коментира в интервю финансовият министър на средиземноморския остров Харис Георгиадис, цитиран от Ройтерс.

Георгиадис допълни, че по негови оценки мерките за контрол на капитала, които бяха наложени с цел предотвратяване изтичането на прекомерни средства от страната, ще бъдат вдигнати след няколко “дни или седмици”.

Кипър се съгласи да продаде злато от резервите за 400 млн. евро, за да може да набере своя дял от средствата, необходими за спасяването на страната. Сумата е малка, но е прецедент за еврозоната и това предизвика силен спад на цената на златото на пазарите заради опасенията на инвеститорите, че и други държави от региона, които държат по-големи златни резерви, ще бъдат принудени да направят същото, припомня агенцията

“Ще направим каквото трябва, ще постигнем фискалните цели. Сигурен съм, че ще успеем да наберем нашия дял от средствата, за да избегнем нови корекции”, коментира Харис Георгиадис.

По думите му продажбата на злато “дори не е най-важната, нито пък е въпрос от съществено значение” в спасителното споразумение на обща стойност 23 млрд. евро. “То присъства в договора, но не е нещо, с което се занимаваме сега”, коментира той.

“Ние сме способни да посрещаме финансовите елементи от споразумението и в тази връзка всички възможности трябва и ще бъдат разгледани”, каза още кипърският финансов министър.

“АЗ мисля, че парламентът ще признае, че на този етап нямаме друг избор”, коментира Георгиадис предстоящото гласуване на спасителното споразумение от кипърските депутати. Той допълни, че повечето от другите мерки, заложени в спасителната програма – увеличението на корпоративния данък, съкращаването на публичните разходи и увеличаването на данъците, вече са минали през парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
И аз мисля така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
interim
преди 11 години
Айде стига сте копирали глупости... Коя държава ще си продава златните резверни и точно как, е чиста спекулация, а всяка спекулация си има две страни. Това което стана на хартиения пазар нямаше две страни, а беше разгром с ясна цел... Огромната част от това злато е дадено на лизинг и вече се разиграва на тези пазари. Т.е. то вече е продадено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
Няма проблем, ще се "оттърват" от всичко... и със и без приоритет! - приоритета не е критерии за спиране на "оттърването", а само ще въведе определен "безсмислен" ред в него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още