IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: "Строги икономии" звучи като нещо наистина зло

Германия явно няма да смекчи позицията си по въпроса за затягането на коланите

16:40 | 24.04.13 г. 1
Меркел: "Строги икономии" звучи като нещо наистина зло

Германският канцлер Ангела Меркел безуспешно се опита да скрие раздразнението си, когато по време на дискусия в Берлин беше попитана дали южноевропейските държави биха могли да понесат още икономии по искане на Берлин на фона на декларациите, че ерата на редуциране на бюджетните дефицити в Европа е приключила.

„Аз наричам това балансиран бюджет“, коментира Меркел, цитирана от Ройтерс. „Всички използват термина „строги икономии“. Това звучи като нещо наистина зло“, допълни тя.

Пет месеца преди изборите в Германия канцлерът е подложена на „обстрел“ от европейските й партньори и опозицията в родината й, която настоява, че „членовете на еврозоната трябва да си напишат домашното“, като ограничат разходите и предприемат структурни реформи.

Вълната от критицизъм се надига все по-високо и германските представители дори започнаха да внимават какъв език използват по време на публични изяви. Много от тях възприеха термина „ориентирана към растеж консолидация“. Изказването на Меркел обаче е ясен знак, че Германия няма да смекчи позицията си по въпроса за затягането на коланите.

„Декларирането на края на консолидацията е абсолютна безсмислица“, коментира и Михаел Фукс, заместник-председател на парламентарната група на Християндемократичния съюз. „Истината е, че никой не спестява, те просто емитират по-малко дълг“, допълни той.

Германският външен министър Гидо Вестервеле също разкритикува коментарите на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, че „икономиите са изчерпали капацитета си“. „Ако трябва да се откажем от политиката на консолидиране на бюджетите в Европа, ако се върнем обратно към старата политика на поемане на нови дългове, тогава ние ще циментираме масовата безработица в Европа за много години напред“, коментира Вестервеле.

Германските политици се позовават на данните на Евростат, които сочат, че публичният дълг в еврозоната продължава да расте. От статистиката става ясно още обаче, че страните от региона са успели да свият съвкупния дефицит през миналата година. Критиците на Германия се позовават точно на тези данни, като твърдят, че консолидацията вече е отишла твърде далеч, отбелязва агенцията.

Икономистите също не са единодушни по въпроса доколко строгите икономии и свиването на дефицитите работят, като подчертават, че на Германия не й се е налагало да съкращава разходи по начина, който иска от някои свои партньори.

Меркел и съмишлениците й обаче се опасяват, че ако отслабят натиска, някои от държавите от еврозоната ще изоставят политиките по бюджетна консолидация, което би могло да предизвика напрежение на пазарите и пак да разпали кризата в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
drakobg
преди 11 години
Ами като са толкова справедливи и искат да е балансиран бюджета на закъсалите държави- да им опростят лихвите -вече платени и бъдещи по взетите кредити чрез ДЦК-така много лесно ще им се балансират проклетите бюджети. It is the USURY, stupid! (Лихварството е проблема, глупчо!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още