IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия пак защити строгите икономии

Външният министър Гидо Вестервеле предупреди, че отказът от бюджетна консолидация би циментирал безработицата в Европа за много години

20:31 | 23.04.13 г.
Германия пак защити строгите икономии

Германия защити политиката на строги икономии, въпреки предупреждението на Европейския съюз (ЕС), че затягането на коланите “е достигнало своите граници”, предаде АП.

“Ако трябва да се откажем от политиката на консолидиране на бюджетите в Европа, ако се върнем обратно към старата политика на поемане на нови дългове, тогава ние ще циментираме масовата безработица в Европа за много години напред”, коментира днес германският министър на външните работи Гидо Вестервеле.

Неговото предупреждение последва признанието на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе-Мануел Барозу, че строгите икономии, в комбинация с по-високите данъци, въпреки че са правилни по принцип, вероятно са достигнали предела на обществена подкрепа и ефективността им е изчерпана на фона на растящата безработица и задълбочаващата се рецесия.

“Дори ако политиките за коригиране на дефицита са основно правилно, винаги можем да обсъдим фина настройка, но това няма да бъде устойчиво политически и социално”, коментира Барозу, като допълни, че политиките за понижаване на дефицитите трябва да бъдат допълнени от мерки за растеж.

Много икономисти също твърдят, че орязването на публичните разходи в момент на отслабена икономика допълнително затруднява растежа и влошава дълговите позиции на страните.

Същевременно обаче страни като Испания, Португалия и Гърция, които се сблъскаха с рекордно висока безработица, трябва да овладеят публичните си разходи и да посрещнат договорените с европейските им партньори цели за дефицита. Бюджетните дефицити на всички тези страни обаче продължават да растат, а икономиките им са останали в рецесия, сочат официалните данни на ЕС.

Германия успя да овладее държавните разходи, като същевременно отчете бюджетен излишък през миналата година благодарение на експортноориентираната икономика на страната. Страната се надява, че през следващите години ще успее да свие дълга си до около 80% от брутния вътрешен продукт.

Германските лидери са най-силните застъпници на бюджетната дисциплина в Европа, като се има предвид, че страната плаща най-много за спасяването на държави от еврозоната, а през септември предстоят и избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още