IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ThyssenKrupp закрива 3000 работни места

Всеки пети служител в администрацията е заплашен от уволнение

10:07 | 15.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	ThyssenKrupp продължава да се бори с трудностите в чужбина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

ThyssenKrupp продължава да се бори с трудностите в чужбина. Снимка: Ройтерс

Изпадналият в криза германски стоманодобивен концерн ThyssenKrupp изпадна дълбоко в червената зона на загубите след поредното обезценяване на своите стоманодобивни заводи в чужбина.

През второто тримесечие на финансовата година 2012/13 (към края на септември), загубата след приспадане на участията на трети страни ще възлезе на 656 млн. евро, съобщиха от компанията в сряда.

Според предишни информации предприятията в Бразилия и Съединените щати са станали причина за още отписвания в размер на 683 милиона евро. Заводите трябва да бъдат "своевременно" продадени, потвърди групата, цитирана от DPA.

Германската компания пострада силно от тежкото отписване на 3,6 млрд. евро от стойността на стоманодобивните си операции в Бразилия и САЩ. Строителството на двете фабрики се превърна в най-лошата инвестиции в историята на германския конгломерат. Отписването на 3,6 млрд. евро заради Steel Americas през тази финансова година следва предходно отписване на 2,1 млрд. евро през миналата година, когато нетната загуба на ThyssenKrupp беше в размер на 1,8 млрд. евро.

Освен това ThyssenKrupp потвърди прогнозата, че през текущата финансова година коригираната преди лихви и данъци печалба (EBIT) ще падне с около 400 милиона евро до около 1 млрд. евро. Прогнозата за продажбите компанията коригира в посока надолу. Сега се очаква постъпленията да са дори под нивото от миналата година, когато бяха в размер на 40,1 милиарда евро.

При продължаващите дейности, където не се включва губещото американско стоманодобишно подразделение, коригираната EBIT за тримесечието ще падне от 361 милиона евро на 241 милиона евро. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха печалба от 200 милиона евро.

Но това не са всички лоши новини. Главният изпълнителен директор Хайнрих Хизингер обяви, че в администрацията ще бъдат закрити 3000 от общо 15 000 работни места. В планирания за 2014/15 г. план за икономии в размер на 2 млрд. евро обаче не се променяло нищо.

Като цяло „драстичното лечение“ в управлението ще помогне в следващите три години да бъдат спестени около 250 млн. евро. Компанията вече обяви закриването на други 2000 работни места в своя европейски стоманодобивен бизнес през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още