IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лета: Италия държи на фискалната консолидация

Не искаме да повтаряме грешките и да натрупваме още дълг, поясни италианският премиер

12:11 | 17.05.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лета:&nbsp;Европа има нужда от това фискалната консолидация да бъде доведена докрай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лета: Европа има нужда от това фискалната консолидация да бъде доведена докрай. Снимка: Ройтерс

Италия няма да напуска пакта за фискална консолидация! Това поне обеща във Варшава премиерът на страната Енрико Лета. Той и полският му колега Доналд Туск настояват икономическият растеж и финансовата дисциплина да бъдат в синергия, а не алтернатива една на друга, предаде Bulgaria ON AIR.

В навечерието на срещата на лидерите на страните от ЕС през юни Лета увери европейските си партньори, че страната няма да се отклони от поетите ангажименти за реформи и бюджетни съкращения. Той направи това изявление след среща с полския си колега Доналд Туск. 

„Не искаме да повтаряме собствените си грешки от миналото. Не искаме да натрупваме още дълг“, подчерта Лета, заявявайки, че Европа има нужда от това фискалната консолидация да бъде доведена докрай. 

На срещата през юни той ще настоява за предприемането на мерки срещу младежката безработица – нещо, за което той и испанският му колега Мариано Рахой призовават от няколко седмици.



„Ще продължим да правим всичко по силите си, за да надмогнем кризата и да постигнем конкретни резултати в полза на създаването на работни места за младите. Това трябва да стане по такъв начин, че да не противоречи на бюджетната дисциплина, която остава за нас необходимо условия за политики на растеж“, заяви Лета.

„През първите три месеца на годината икономиката на Италия отчете по-слаб от очакваното спад – с 0,5%. Кредитната криза е силна, вътрешното търсене и строителният сектор са в много лошо състояние, износът се забавя и инвестициите буквално са спрели. Рецесията е много дълбока. Не се виждат признаци на възстановяване в момента“, коментират анализатори от Business Europe.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Мехран Кеше беше в Италия.Кога ще дойде и у нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още