IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на Италия изглежда малко вероятно

Рецесията в страната се задълбочава, в най-добрия случай икономиката ще достигне дъното през последното тримесечие на тази година

16:19 | 16.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Възстановяването на Италия изглежда малко вероятно

Рецесията в Италия се задълбочава и експертите виждат малко знаци за възстановяване през тази година. Коалиционното правителство на страната не разполага с много пространство за маневри, въпреки че прави опити да се отдръпне от икономиите и да стимулира растежа, пише FT.

През първите три месеца на годината икономиката на страната отчете по-слаб от очакваното спад – с 0,5%. „Кредитната криза е силна, вътрешното търсене и строителният сектор са в много лошо състояние, износът се забавя и инвестициите буквално са спрели. Рецесията е много дълбока. Не виждам признаци на възстановяване в момента“, коментира Ема Марсегалия от Business Europe.

Според нея в най-добрия случай третата най-голяма икономика в еврозоната ще достигне дъното през последното тримесечие на тази година, а в най-добрия може да се очаква по-голямо забавяне на спада.

Новото коалиционно правителство на Енрико Лета ще се събере утре, за да одобри мерки, с които да се компенсират постъпленията от евентуалната отмяна на извънредния имотен данък, наложен от предшественика му Марио Монти. До юли новият италиански кабинет трябва да намери и още 2 млрд. евро, за да избегне увеличението на ДДС и да спази обещанието си пред Брюксел, че ще се придържа към бюджетните цели, за да избегне процедура за прекомерен дефицит.

Заради отслабения износ и влошеното потребителско доверие обаче Рафаела Тенкони от Bank of America Merrill Lynch прогнозира, че италианската икономика може да регистрира спад от 1,7 на сто през тази година и да нарасне със само 0,2% догодина.

Паоло Мамели от Intesa Sanpaolo допълва, че не е изключено през това тримесечие икономическата ситуация да се влоши. Анализаторите на UniCredit вече ревизираха надолу очакванията си за растежа, макар и да допускат, че брутният вътрешен продукт на страната може да отчете минимално повишение през втората половина на годината.

Правителството очаква през тази година БВП да регистрира спад от 1,3%, а Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира спад от 1,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още